Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Chernobyl»

Ekspert: - Dette frykter Russland

Russiske medier raser etter HBO-serien «Chernobyl». Russland-ekspert er ikke overrasket.

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken er både vanskelig å se på og å ta øynene fra, mener Dagbladets anmelder. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serien «Chernobyl» fra HBO har blitt en hit. Miniserien om katastrofen ved kjernekraftverket Tsjernobyl i gamle Sovjetunionen fikk historiens høyeste poengscore hos filmdatabasen IMDb.

Ikke minst skal serien ha blitt godt mottatt hos vanlige russere, ifølge Moscow Times, som skriver hvordan serien er blitt «en slags nasjonal sensasjon».

FORSKER: Jakub M. Godzimirski. Foto: NUPI
FORSKER: Jakub M. Godzimirski. Foto: NUPI Vis mer

Men russiske medier raser mot serien, slik Dagbladet tidligere har omtalt. Blant annet avfeier avisa Argumenty i Fakty serien som en «karikatur og ikke sannheten», skriver Moscow Times.

Mens den populære avisa Komsomolskaya Pravda (KP) skal i en kommentar ha rettet mistanke mot konkurrenter av det statlige atomkraftsenteret Rosatom, som de mener kan ha brukt serien for å sverte landets rykte som en atomkraft-nasjon.

Kritikken overrasker ikke Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Det handler om hvordan man skal kontrollere sin egen historie. Russland er veldig opptatt av å framheve de positive sidene og underkommunisere de negative sidene, sier Godzimirski, som ikke selv har sett serien, men uttaler seg på bakgrunn av omtale.

- Det som skjedde rundt Tsjernobyl er ikke russerne stolte av, fordi det viste russernes udugelighet og undergravde deres troverdighet. De mistenker at når Vesten nå forteller historien, er det en del av en russofobi, sier forskeren til Dagbladet.

Da katastrofen inntraff i 1986 i Sovjetunionen, var det områdene som i dag er Ukraina og Hviterussland som ble hardest rammet av miljøkatastrofen.

- Store konsekvenser

Likevel er det dagens Russland som «arvtakere» etter Sovjet-regimet, og dermed føler seg truffet av serien, ifølge Godzimirski.

Han sier at ulykken fikk store konsekvenser, og trolig bidro til at Sovjetunionen gikk i oppløsning fem år seinere, i 1991.

- Det tok tid før de sovjetiske styresmaktene reagerte som de skulle. Mange mener dette bidro til å undergrave troverdigheten til Gorbatsjov som leder, og til hele det kommunistiske systemet, sier forskeren.

- Hvorfor er Tsjernobyl fortsatt brennbart for russiske makthavere i dag?

- Russland føler seg utsatt for en slags anti-Russland-kampanje. Man snakker om en russofobi, som gjør seg gjeldende mange steder i verden, sier Godzimirski.

Forskeren mener at makthaverne i Russland reagerer på den populære serien fordi de frykter at seerne kan trekke paralleller til dagens situasjon i landet.

- Veldig mange russere har sett serien, og den kan vekke minner og få seerne til å trekke linjer til dagens situasjon, hvor myndighetene kontrollerer informasjonen og bruker tv til å distribuere propaganda, sier han.

- Dessuten er det trolig de yngre som i størst grad ser serien. Det er den gruppen regimet frykter mest, fordi de er minst opptatt av informasjonen som kommer fra offisielle kanaler, sier Godzimirski.

Skylder på CIA

Mye av striden har stått rundt i hvilken grad HBO-serien er tro mot historien slik den virkelig skjedde.

Det er nå kjent at NTV, en statsfinansiert russisk tv-kanal, planlegger en ny serie om Tsjernobyl. Denne versjonen skal filmes i Hviterussland, og tar seg friheter med historien, ifølge The Guardian:

En beskrivelse av serien forteller hvordan plottet dreier seg om en CIA-agent som er sendt til byen Pripjat, i nærheten av kjernekraftverket, og en russisk agent jakter på ham. Rent oppspinn, skriver avisa.

- De vil legge skylda på Vesten, men en slik serie kunne de laget for lenge siden hvis det ønsket å fortelle historien, sier Godzimirski.

Etter å ha sett HBO-serien, konkluderer atomfysiker Nils Bøhmer slik:

- Veldig mye av det tekniske og av hendelsesforløpet er riktig, sier Bøhmer til Dagbladet.

Bøhmer er forsknings- og utviklingssjef i Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND), en statlig etat for avvikling av nasjonale atomanlegg og håndtering av atomavfall. I en NRK-sak har han kommentert serien.

- Øyenvitner fra den tida bekrefter også at veldig mye av det som skjedde er riktig framstilt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!