«Chernobyl»

Ekspert: - Dette frykter Russland

Russiske medier raser etter HBO-serien «Chernobyl». Russland-ekspert er ikke overrasket.

Helvete på jord: Miniserien om Tsjernobyl-ulykken er både vanskelig å se på og å ta øynene fra, mener Dagbladets anmelder. Foto: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Serien «Chernobyl» fra HBO har blitt en hit. Miniserien om katastrofen ved kjernekraftverket Tsjernobyl i gamle Sovjetunionen fikk historiens høyeste poengscore hos filmdatabasen IMDb.

Ikke minst skal serien ha blitt godt mottatt hos vanlige russere, ifølge Moscow Times, som skriver hvordan serien er blitt «en slags nasjonal sensasjon».

Men russiske medier raser mot serien, slik Dagbladet tidligere har omtalt. Blant annet avfeier avisa Argumenty i Fakty serien som en «karikatur og ikke sannheten», skriver Moscow Times.

Mens den populære avisa Komsomolskaya Pravda (KP) skal i en kommentar ha rettet mistanke mot konkurrenter av det statlige atomkraftsenteret Rosatom, som de mener kan ha brukt serien for å sverte landets rykte som en atomkraft-nasjon.

Kritikken overrasker ikke Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Det handler om hvordan man skal kontrollere sin egen historie. Russland er veldig opptatt av å framheve de positive sidene og underkommunisere de negative sidene, sier Godzimirski, som ikke selv har sett serien, men uttaler seg på bakgrunn av omtale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer