Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ekspert- sjekken

SYNSEKUNSTENS FORFALL: I mediene elsker vi eksperter. De som forteller oss hva ting betyr, hva som vil skje. Jo klarere ekspertene ser framtida, og jo mer dramatisk den framtida er, dess høyere elsker vi dem.Men hvor rett har de? Egentlig? Burde ikke noen sjekke? I USA har professor Philip E. Tetlock, professor i politisk psykologi, gjort nettopp det.

PROSJEKTET gikk ut på å stille ekspertene en lang rekke spørsmål om framtida til forskjellige land i verden, for så i ettertid å sjekke nøyaktigheten.Professor Tetlock identifiserer to grupper eksperter: Boom eller Doom -gjengen, altså de med sterke pessimistiske eller optimistiske syn. Optimistene ga 65 prosent sannsynlighet for stor positiv endring, men hadde bare rett 15 prosent av tida. Dow Jones gikk aldri opp til 36 000 poeng, det ble slett ikke fred og ro i Midtøsten. Pessimistene gjorde det enda dårligere: De traff bare 12 prosent av gangen. Som professor Tetlock tørt kommenterer: «Jeg venter fortsatt på at Canada, Sør- Afrika, Belgia og India skal gå i oppløsning».

LIKEVEL ER det disse ekstreme optimister og pessimister som får uttelling i mediene. Vi liker jo langt bedre dem som kan levere oss en dramatisk historie om utviklingen, enn de kjedelige, balanserte forskerne og ekspertene, de som stort sett sier at verden kommer til å fortsette omtrent som før. Problemet er at de «ekstremistiske» ekspertene har de beste eventyrene å fortelle. Så lenge ingen professor går de dramatiske spådommene deres etter med rødpenn, kan de leve lenge i medielandet.

PROBLEMET ER at nettopp de kvalitetene mediene elsker i slike eksperter, er akkurat de samme egenskapene som gjør dem mindre treffsikre og pålitelige når synsegjengene samles rundt spåkulen i TV-studiene. Så lenge ingen egentlig vet hvem som oftest har rett, vil de med mest tilspissede spådommer vinne fram. Tetlocks drøm er at vi snart kan få et godt ratingsystem for eksperter. Først da vet vi jo hvem vi egentlig bør høre på. Og da vi gjestene i studio - og avisspaltene - kanskje inviteres etter mer vitenskapelig avveide kriterier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling