AVTALEFESTET: Idol-deltakerne må blant annet forplikte seg til en platekontrakt de ikke kjenner innholdet i. Fra venstre Anna Hjortland, Gloria Kapako, Ingrid Skudal og Maria Gangdal Gunnarskog er blant årets deltakere. Foto: TV 2
AVTALEFESTET: Idol-deltakerne må blant annet forplikte seg til en platekontrakt de ikke kjenner innholdet i. Fra venstre Anna Hjortland, Gloria Kapako, Ingrid Skudal og Maria Gangdal Gunnarskog er blant årets deltakere. Foto: TV 2Vis mer

Ekspert advarer mot Idol-kontrakt: Kan ødelegge karrieren

Deltakerne sier fra seg all kontroll over lyd og bilde til evig tid.

(Dagbldet): Dagbladet har lest kontrakten alle årets Idol-deltakere må skrive under på. Her går det fram at programskaperne krever full rett til å bruke lyd- og bildeopptak av deltakerne, ikke bare i programserien, men på alle plattformer, i alle geografiske områder, til evig tid.

TV 2 og produksjonsselskapet kan også overdra rettighetene til andre uten at deltakerne får vederlag for det. Deltakerne har dermed ingen mulighet til å motsette seg at klipp blir sendt om igjen i andre sammenhenger, heller ikke i reklame.

Idol-deltakerne, som ikke lønnes verken for å være med i programmet eller i tilknyttede, obligatoriske aktiviteter, forplikter seg dessuten til å inngå kontrakt med plateselskapet Idol samarbeider med, uten at de kjenner til innholdet i en slik kontrakt.

Ødeleggende Artistorganisasjonen Gramart har ikke vedtatt noe offisielt standpunkt om Idol-kontrakten. Men organisasjonens seniorrådgiver Tore Østby personlig er kritisk til flere av punktene. Han mener det kan være direkte ødeleggende for karrieren når en artist i startgropa signerer avtalen.

- Siden materialet kan utnyttes uten begrensninger, risikerer artistene at produsentene plasserer opptak i andre sammenhenger, for eksempel reklame for produkter eller selskap, som igjen vil påvirke hvordan artisten oppfattes utad. Bruk av deltakers navn og personlig data burde også vært begrenset, sier han.

Østby er kritisk til at deltakerne forplikter seg til å signere platekontrakt uten å vite hva denne innebærer.

- At en slik avtale også skal gi plateselskapet enerett til management, forlagsvirksomhet, booking og merchandise gjør den  enda dårligere for artisten. Det står at betingelsene skal være på bransjemessige vilkår som avtales i god ånd mellom deltaker og plateselskapet, men her viser erfaring at de artistene som til slutt inngår avtale med et selskap i slike sammenhenger ofte må godta en rekke forhold som ellers er enklere å forhandle frem til et mer balansert resultat, sier han.

Angrer ikke TV 2s informasjonskonsulent Bjarne Laastad sier «Idol»-kontrakten i all vesentlighet er uendret siden programmet første gang ble laget for ti år siden, og at han aldri har hørt om noen som har angret på at de har skrevet under på den.

Laastad sier kanalen er nødt til å sikre seg mot alle eventualiteter.

- Platekontrakten de eventuelt får tilbud om, er godkjent av Gramart. Plateselskapene vi samarbeider med, er dessuten opptatt av at dette skal være en ekstra god kontrakt for en debutant, sier han.

- Ønsker man kontrakt med et annet plateselskap enn det Idol samarbeider med, kan man jo henvende seg direkte til dette selskapet uten å gå omveien om Idol, sier Laastad.

Naturlig Laastad avviser også kritikken mot at TV 2 forbeholder seg retten til lyd- og bildeopptak av deltakerne, samt retten til å overdra dem til andre.

- På samme måte som en avis eier rettighetene til et intervju de har gjort, er det naturlig at det er TV 2 som eier rettighetene til TV 2-opptak. I det ligger også retten til å overdra dem til andre, sier han.

KRITISK: Seniorrådgiver Tore Østby er kritisk til flere av punktene i Idol-kontrakten.
KRITISK: Seniorrådgiver Tore Østby er kritisk til flere av punktene i Idol-kontrakten. Vis mer