FALSK INFORMASJON: Et kjedebrev deles i disse dager som varmt hvetebrød på Facebook. Brevet hevder at Facebook fra og med i morgen av kan bruke informasjonen din. Alt som står i brevet er falskt, fastslår kommunikasjonsekspert Hans-Petter Nygård-Hansen. Foto: REUTERS/Dado Ruvic, NTB scanpix
FALSK INFORMASJON: Et kjedebrev deles i disse dager som varmt hvetebrød på Facebook. Brevet hevder at Facebook fra og med i morgen av kan bruke informasjonen din. Alt som står i brevet er falskt, fastslår kommunikasjonsekspert Hans-Petter Nygård-Hansen. Foto: REUTERS/Dado Ruvic, NTB scanpixVis mer

Ekspert advarer mot kjedebrev: - Vi er for naive

Nei, Facebook kan ikke bruke bildene dine fra og med i morgen.

(Dagbladet): Ny dag, ny dårlig oversatt kjedemelding i Facebook-feeden.

Intensjonen til vennene dine i sosiale medier som deler advarende meldinger er nok gode, men informasjonen som kommer fram er i mange tilfeller falsk.

FALSK: Ser man bort fra at språket ikke henger helt på greip, er det flere ting ved denne kjedemeldingen som ikke stemmer. Foto: Skjermdump
FALSK: Ser man bort fra at språket ikke henger helt på greip, er det flere ting ved denne kjedemeldingen som ikke stemmer. Foto: Skjermdump Vis mer

Ta for eksempel denne, som nå går sin seiersgang på sosiale medier. Det hevdes i meldinga at Facebook kan bruke dine bilder og informasjon. Til hva står ikke opplyst, men mange lar seg skremme.

Det hevdes også at man ved den nette sum av 5,99 britiske pund kan verge seg mot at dette skjer med deg. Det opplyses om en amerikansk lov som kan straffe Facebook dersom de skulle bruke informasjonen din.

- Irriterende

Ekspert på kommunikasjon og sosiale medier, Hans-Petter Nygård-Hansen, forteller til Dagbladet at kjedebrevet er hundre prosent falskt.

- Dette kjedebrevet er heldigvis ikke farlig. Det er bare ren tekst uten informasjon om noe kontonummer for eksempel. I dette tilfellet er delingen av det mest irriterende, sier han.

Nygård-Hansen har selv observert brevet i sin egen feed, og har fått spørsmål fra venner og bekjente om informasjonen stemmer. Han mener det er problematisk at enkelte oppfatter det som reel informasjon.

- Man spiller på tilliten til vennene sine. Siden dette brevet blir skrevet som status og ikke delt, virker det troverdig, sier han.

- Vi er for naive

Eksperten nevner at det finnes et par forholdsregler man kan ta før man deler et innlegg ukritisk.

- Se på språket. Er det mange feil, er den sannsynligvis oversatt av en robot. Har du lest om saken noe annet sted? Hadde innholdet i innlegget vært sant ville nok mediene skrevet om det. Har du for eksempel hørt om «Kanal 11» som nevnes i innlegget?, spør han.

Nygård-Hansen tror disse meldingene fort sprer seg i sosiale medier fordi nordmenn har lite kunnskap om temaet. Det, kombinert med tilliten vi har til våre venner, kan få i gang en delingsbølge.

- Vi er for naive. Folk må bli mer skeptiske og lære seg mer om kildekritikk, sier eksperten.

Skremte vettet av ungdom

Kjedebrev har blitt delt lenge før Internetts opprinnelse. I form av både SMSer og gammeldagse brev har vi bragt videre informasjon uten spesielt mye troverdighet.

DinSide har advart om fenomenet flere ganger tidligere.

I 2013 ble en skremmende melding delt blant ungdomsskoleelever i Bjørkelangen. Politiet ble til og med informert, selv om de ikke hadde ressurser til å gjøre stort.

«Jeg er Teresa Fidalgo. I dag, jeg slår 26 år med å være død. Hvis ikke du sender dette til 20 personer, så kommer jeg til å sove ved siden av deg hver kveld FOR ALLTID! Hvis du ikke tror meg, søk på navnet mitt på Google.»

Et kjapt søk i søketjenesten viser flere «skremmende» bilder av en kvinne i hvit lang kjole stående midt i veien. Det kvinnelige fenomenet baserer seg på kvinnen som døde i en trafikkulykke, og siden «gjenoppstod som et spøkelse».

Hele meldingen var selvfølgelig falsk, men den berøvet likevel nattesøvnen til flere tenåringer da.