Ekspert har liten tro på lovlig Kazaa

Verstingen hopper på bølgen av lovlig nedlasting.

TILGJENGELIG PÅ NYE KAZAA: Musikk fra Beyonce og en hel haug med andre artister er fra i dag tilgjengelig på den nye versjonen av Kazaa. Foto: LLUIS GENE / EPA
TILGJENGELIG PÅ NYE KAZAA: Musikk fra Beyonce og en hel haug med andre artister er fra i dag tilgjengelig på den nye versjonen av Kazaa. Foto: LLUIS GENE / EPAVis mer

(Dagbladet.no): Er du en av de som for en del år tilbake gjorde dine første lovbrudd da du delte musikk gjennom fildelingstjenesten Kazaa, men som hoppet av etter at du hørte om brukere som ble saksøkt av platebransjen? Da var du langt ifra alene.

I dag ble imidlertid en ny utgave av det gamle fildelingsnettverket lansert.

120 kroner for å låne
På den relanserte nettsiden Kazaa.com kan brukerne fra i dag av betale en månedlig sum på rundt 20 amerikanske dollar, om lag 120 kroner, for å laste et ubegrenset antall musikkfiler. Til gjengjeld fungerer musikkfilene kun på PC - man kan altså ikke laste de over på mp3-spillere og liknende.
 
Den nye betalingsmodellen innebærer også at brukerne heller ikke lenger har tilgang til filene når abonnementet deres har gått ut, noe som gjør at tjenesten i praksis blir at man betaler for å låne musikken man laster ned.

Kazaa ble i sin tid lagt ned etter at de gamle eierne i 2006 inngikk et gigantforlik på rundt 630 millioner kroner med flere av verdens største plateselskaper, etter at de var blitt saksøkt for å ha åpnet for at de mange millioner brukerne kunne dele opphavsbeskyttet materiale.
 
Kazaa var samtidig også omstridt fordi det fulgte med en rekke skjulte spionprogrammer som blant annet la inn annonser for poker- og kasinonettsteder på brukerens pc.

Har liten tro på Kazaa
Gisle Hannemyr, forsker og lektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, sier at han selv ikke er kjent med relanseringen av Kazaa før Dagbladet.no ringer, men at han er usikker på om nye Kazaa kommer til å kunne ta markedsandeler av det lovlige nedlastingsmarkedet.

- Dette høres relativt likt ut som betalingsdelen av Spotify, og jeg ser ikke hvordan dette skal kunne ta noen store biter av kaka. Uansett er det den delen av Spotify som er gratis som har vært den mest vellykkede, sier han.

Han mener også at det kan være en ulempe at en tjeneste som har vært kjent blant brukerne for å tilby gratis nedlasting nå går over til å ta betalt, selv nedlastingen tidligere var ulovlig.

- Jeg tror ikke de som tidligere brukte Kazaa nødvendigvis vil bli med over på et abonnement de må betale 120 kroner i måneden for. Dessuten høres 120 kroner i måneden vel mye ut, sier Hannemyr.

SKEPTISK NETTEKSPERT: Informatikkforsker Gisle Hannemyr tror Kazaa vil få det vanskelig i konkurranse med Spotify og andre musikktjenester.
SKEPTISK NETTEKSPERT: Informatikkforsker Gisle Hannemyr tror Kazaa vil få det vanskelig i konkurranse med Spotify og andre musikktjenester. Vis mer

Tjen penger på Pirate Bay
En ny utgave av The Pirate Bay er også forventet å være på plass i løpet av august, etter at Global Gaming Factory X (GGF) i forrige måned fikk et bud på 60 millioner svenske kroner akseptert. Det nye Pirate Bay vil i følge Hans Pandeya, direktør i GGF, basere seg på en gi-og-ta-modell. Her betaler brukerne en månedlig sum som etter hvert kan bli redusert, og til og med omgjort til at brukerne får betalt, ut i fra hvor mye brukerne velger å dele av nedlastet materiale og lagringsplass på PC'ene sine.
 
- Jo mer du gir, jo mer får du tilbake, sier Pandeya til Associated Press.
 
- For den store majoriteten vil det bli gratis, for litt færre vil det faktisk bety at de vil tjene penger og for noen få vil det bety at tjenesten vil koste dem penger.

Nye investorer
GGFs kjøp av Pirate Bay i forrige måned skal likevel ikke være formelt sluttført helt enda. En av grunnene til dette skal ifølge Swedish Wire være at selskapet har hatt vanskeligheter med å komme opp med de 60 millioner svenske kronene budet lød på.

I forrige uke ble det kjent at en ukjent investorgruppe hadde kjøpt 3,5 prosent av aksjene i GGF, og selskapet skal nå være på utkikk etter flere investorer som kan hjelpe dem med å sluttføre handelen.

KJØPTE PIRATE BAY: Direktør i Global Gaming Factory Hans Pandeya.
KJØPTE PIRATE BAY: Direktør i Global Gaming Factory Hans Pandeya. Vis mer