Ekspert kritisk til Mauseth-dommen

- Kan begrense ytringsfriheten.

VANT I RETTEN: Gørild Mauseth vant rettssaken mot NRK i dag. Jurist Olav Torvund er kritisk til dommen. Foto: TRULS BREKKE
VANT I RETTEN: Gørild Mauseth vant rettssaken mot NRK i dag. Jurist Olav Torvund er kritisk til dommen. Foto: TRULS BREKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Min umiddelbare reaksjon er at det virker veldig strengt, sier jurist Olav Torvund til Dagbladet.no om Mauseth-dommen, som ble offentliggjort i dag.

Skuepiller Gørild Mauseth vant på alle punkter over NRK, og ble tilkjent erstatning og oppreising på 155 000 kroner etter at statskanalen viste en nakenscene fra filmen «Brent av frost».

Les hele dommen her.

- Streng vurdering
NRK blir felt på grunn av de siste sekundene av klippet, som viser en naken Gørild Mauseth etter sexscenen. Selve sexscenen faller derimot innenfor sitatretten.

Torvund, som er professor ved institutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, stiller seg kritisk til dette.

- Jeg har ikke sett filmklippet, så det er vanskelig å si noe om det. Men her sier de at NRK i utgangspunktet kunne sitere, men at de har tatt med litt mer enn det som var strengt nødvendig. Dette synes jeg blir en streng vurdering, og det må bli vanskelig å ikke tråkke over grensa, sier han.

Torvund mener at dersom dommen blir stående, må mediene i framtiden være veldig nøye med hva de tar med i et sitat.

- Det er problematisk, rent prinsippielt, sier han.

Kan begrense ytringsfriheten
- Når det blir for strengt, kan det virke begrensende på ytringsfriheten. Mediene kan bli redde for redde for å ta opp kontroversielle ting. Denne saken harmonerer heller ikke med andre saker, der ytringsfriheten har fått større gjennomslag, mener han.

Han synes også det er rart at NRK har blitt dømt etter åndsverksloven 45 c, som handler om retten til eget bilde.

- Det er underlig at denne loven blir anvendt på en scene fra en offentliggjort film. For å si det slik, jeg ville nok heller ha dømt Se og Hør for Lars Lillo-Stenberg-bildene, og frikjent NRK i denne saken, sier han, med henvisning til at Lillo-Stenberg og kona Andrine Sæther tapte mot Se og Hør i Høyesterett, etter at bladet publiserte bilder fra bryllupet deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer