Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ekspert mener TV 2-serie skaper Russland-frykt

- Direkte usmakelig, sier Peter Normann Waage om TV-serien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland-kjenner Peter Normann Waage mener «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst. - Direkte usmakelig, sier han om TV-serien.

I TV 2-serien som hadde premiere sist søndag er Norge styrt av et miljøparti som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden.

- En slik framstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger. Det skapes en stemningsbølge som bygger opp under Russland som en fiende, sier Waage til Klassekampen.

Forfatteren og Russland-kjenneren mener «Okkupert» er en del av en lang rekke uheldige uttalelser og hendelser som peker i en retning av å styrke bildet av Russland som en trussel.

OMDISKUTERT: Spenningsserien, som er basert på en idé av Jo Nesbø, framstiller et tenkt scenario der Russland invaderer Norge for å kontrollere oljereservene. Foto: TV 2
OMDISKUTERT: Spenningsserien, som er basert på en idé av Jo Nesbø, framstiller et tenkt scenario der Russland invaderer Norge for å kontrollere oljereservene. Foto: TV 2 Vis mer

- Russland er ingen trussel mot Norge, slår Waage fast.

Manusforfatter og regissør for «Okkupert», Erik Skjoldbjærg, mener på sin side at serien gir et langt mer nyansert bilde av russerne enn at de bare er «den store stygge ulven».

- Det dramaturgiske utgangspunktet er at de både er fremmede og like oss. De er et broderfolk som vi har mange fellestrekk med. Men de er store, og vi er små, sier Skjoldbjærg til Klassekampen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!