ADVARER: Kristin Oudmayer advarer mot ukritisk deling av ungdomsbilder på Facebook. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ADVARER: Kristin Oudmayer advarer mot ukritisk deling av ungdomsbilder på Facebook. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Ekspert om Facebook-trend: - Kan virke opprivende og vondt

Flere deler ungdomsbilder av seg selv på Facebook. 

(Dagbladet): På Facebook er det i disse dager satt i gang et slags «spill», hvor brukerne utfordrer hverandre til å dele bilder av seg selv som ungdom.

Flere har kastet seg på trenden, men mobbeekspert og UNICEF-ansatt, Kristin Oudmayer, advarer mot ukritisk deling av bilder.

- Ikke helt uproblematisk

- For dem som opplevde mobbing og følte seg utenfor i ungdomstida, kan det å se hvordan tidligere medelever, kommenterer og liker gamle bilder, oppleves vondt, sier Oudmayer til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er fint å se hvordan gamle kjente kommer i kontakt med hverandre og oppdaterer hverandre, men dette er ikke helt uproblematisk.

Hun minner om at slike bilder kan bringe tilbake og forsterke følelsen av ensomhet og utenforskap.

- Dette blir nok tydeligere for noen når spredningen er så høy. Men det er altså ikke et nytt fenomen. Dette er noe mange strever med i sosiale medier fra før av.

Opprivende og vondt

Personlig syns Oudmayer det er hyggelig å få innblikk i folks liv og historie, men minner gjerne om ingen skal føle seg presset til å legge ut bilder.

- For mange var ikke ungdomstida den beste tiden av livet, og for enkelte kan dette virke opprivende og vondt. Det må vi ha forståelse for, sier Oudmayer.

Hun har noen råd til de som ønsker å være med på «mimre-leken».

- Legg aldri ut bilde av andre uten deres eksplisitte samtykke. Jeg vil også råd folk til å være forsiktige med lettkledde bilder, eller nakenbilder av seg selv som barn. Husk at bilder kan komme på avveie.