Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Logan Paul:

Ekspert om youtuber:
- Desperat og forkastelig

Følges av millioner av barn og unge.

KONTROVERSIELT: Berømte YouTubere som Logan Paul får tyn etter å ha postet upassende innhold på YouTube. Foto: NTB/Scanpix
KONTROVERSIELT: Berømte YouTubere som Logan Paul får tyn etter å ha postet upassende innhold på YouTube. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har tjent seg søkkrike på videodeling og fått en enorm fanskare verden over, mange av dem barn og ungdommer. YouTube-stjernene har stor makt.

Noen deler skjønnhetstips og kattevideoer, mens andre strekker det enda litt lenger.

De amerikanske brødrene Logan og Jake Paul er to av YouTubes største stjerner og begge har fått hard medfart de siste ukene.​

Logan publiserte nemlig ved årsskiftet en kontroversiell video fra Aokigahara-skogen i Japan.

Her hadde Logan og følget hans filmet en død mann. Ansiktet var sladdet, men kroppen var synlig.

Youtuberen med 15 millioner følgere slettet videoen kort tid etter og unnskyldte seg på Twitter som følgende:

«Jeg gjorde dette fordi jeg trodde jeg kunne skape en krusning av noe positivt, ikke en flom av negativitet», skriver han.

I kjølvannet av episoden har YouTube tatt avstand fra Logans påfunn, skriver Hollywood Reporter. Logan blir nå droppet fra fjerde sesong av komedien «Foursome» på YouTube Red. Kanalen hans blir også fjernet fra reklameprogrammet Google Preferred.

FÅTT KRITIKK: Amerikanske Logan Paul har fått tyn etter å ha filmet en død mann. Foto: NTB/Scanpix
FÅTT KRITIKK: Amerikanske Logan Paul har fått tyn etter å ha filmet en død mann. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

22-åringen fra Ohio i USA ble først kjent på videodelingsplattformen Vine før han gikk over til YouTube. I utgangspunktet ønsket han å bli ingeniør, men droppet ut av skolen for å drive med underholdning på heltid.

Berømmelsen har ført til opptredener i TV-serien «Law & Order» og YouTube Red-filmen «The Thinning» samt reklamer for blant annet strømmetjenesten HBO.

«Jeg mistet jomfrudommen min»

I likhet med storebroren, har også Jake Paul gjort det stort på YouTube med sine 13 millioner følgere.

Jake er kjent for blant annet å kaste en Harley Davidson-motorsykkel i et svømmebasseng og sette fyr på møbler i hagen.​

UPASSENDE INNHOLD: Jake Paul la ut et intimt bilde på sin YouTube-kanal. Foto: NTB/Scanpix
UPASSENDE INNHOLD: Jake Paul la ut et intimt bilde på sin YouTube-kanal. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Nylig fikk han massiv kritikk. 3. januar lastet Jake opp en video med tittelen «Jeg mistet jomfrudommen min». Videoen hadde en typisk clickbait-tittel. Miniatyrbildet, bildet som presenterer videoen i et YouTube-søk, viser Jake og kjæresten Erika Costell ligge intimt inntil hverandre. Kritikerne mente bildet var upassende overfor Jakes publikum som består av barn og tenåringer, skriver Polygon.com.

20-åringen er også kjent for å spille karakteren «Dirk Mann» i «Bizaardvark», et komedieshow om vloggers på Disney Channel.

Hang ut overvektige

Også Nicole Arbour har fått kjenne på kritikk. YouTube-karrieren hennes skjøt fart i 2015 etter at hun la ut en video som kritiserte overvektige mennesker, kalt «Dear Fat People».

I videoen sier hun blant annet:

- Jeg synes ikke synd på dere for at dere tar kroppen deres for gitt. Hva skal dere gjøre, feite mennesker? Hva skal dere gjøre? Skal dere ta meg?

FIKK HØRE DET: Nicole Arbour ble YouTube-kjendis da hun la ut den omdiskuterte videoen i 2015. Kilde: Nicole Arbour/YouTubeVis mer Vis mer Vis mer

Klippet ble sett ni millioner ganger og seerne raste, meldte Dailymail den gang.

Arbour ønsket ikke å unnskylde seg for den omdiskuterte videoen. Hun følte seg stolt for å ha startet en debatt om vekt og kroppsbilde.

Treffer en nerve

YouTuber og community manager i Nordic Screens, Kim Køste, tror grunnen til at YouTube-stjernene har kommet så langt som de har gjort er fordi de gir mye av seg selv.

- De gir 140 prosent i hver video. Veldig mange av youtuberne sverger på å være seg selv og kjøre det løpet. Vi alle vet at det internasjonalt hjelper å legge til litt for å treffe den litt små-intense nerven som mange seere pleier å falle for.

- Mange av de som er store var også først ute. I Norge har vi jo PrebzOgDennis som var noen av de som var først ute på sitt felt. De har jo vært veldig smarte. De har forstått merkevarebygging og har vært flinke til å bygge opp navnet sitt.

- Rått og autentisk

- FORKASTELIG: Den norske YouTuberen, Kim Køste, er svært kritisk til Logan Pauls video i «selvmordsskogen». Foto: Privat
- FORKASTELIG: Den norske YouTuberen, Kim Køste, er svært kritisk til Logan Pauls video i «selvmordsskogen». Foto: Privat Vis mer

- Det tiltalende ved YouTube-stjerner og YouTube er kommunikasjonsformen. Som seer har du plutselig mulighet til å påvirke innholdet du ser. Du kan komme med en kommentar som blir en del av underholdningsinnslaget. Og det tror jeg er grunnen til at folk velger YouTube.

- Når du går på YouTube, så er du ned på personnivå. Du kan finne noen som er helt lik deg i interesser, og det er ganske unikt. YouTuberne ser rett inn i kamera og det er i de aller fleste tilfeller ikke-redaktørstyrt så det blir så rått og autentisk som du kan få det.

- Hva mener du om Logan Pauls video i «selvmordsskogen i Japan»?

- Det er «far out» og forkastelig. Selv om jeg vet at han er en av verdens største, så minner han meg om en desperat nybegynner-type som ikke har fått det til. Han gjør hva han kan for å jakte på gulltronen. Noen er villige til å gå langt for å sanke seere, bare synd de mister hodet på veien.

Køste mener YouTube må håndtere kontroversielle saker på en skikkelig måte, men er avhengige av kreatørene for å holde plattformen gående.

- På en side må de svare til seerne og hva de mener er galt, mens de på den andre siden må forholde seg til kreatørene som faktisk snakker til disse millionene av seere og hva de mener er galt. Jeg skjønner derfor at det er vanskelig å handle helt riktig når sånne saker som dette dukker opp. Jeg synes dog de tok et veldig riktig valg i å avslutte partnerskapet med Logan, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!