Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Facebook-skandalen

Ekspert sjokkert: - Ikke i stand til å forestille meg dette i min villeste fantasi

Skandalen vokser. - Det er lov å sende kjærlighetsbrev på postkort i posten, men de fleste liker å lukke konvolutten, mener advokat Jon Wessel-Aas.

I HARDT VÆR: Skandale etter skandale rammer Facebook-direktør Mark Zuckerberg. Foto: Stephen Lam/NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Skandale etter skandale rammer Facebook-direktør Mark Zuckerberg. Foto: Stephen Lam/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det har stormet rundt Facebook de siste ukene, etter Cambridge Analytica-skandalen. Onsdag avslørte Bloomberg at Facebook skanner bildene og lenkene som brukerne sender hverandre i Facebook Messenger, og at selskapet leser meldingsutvekslinger hvis de blir flagget til en moderator.

FACEBOOK: Facebook har allerede falt 10% på børsen, etter avsløringer om salg av personopplysninger som kan ha påvirket det amerikanske valget. Slik gjør du dine opplysninger hemmelig for andre applikasjoner. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Dette for å forhindre innhold som bryter Facebooks retningslinjer, mener selskapet selv. I et intervju med den amerikanske journalisten Ezra Klein fortalte Facebook-sjef Mark Zuckerberg at Facebook hadde stoppet folk fra å sende såkalte «sensasjonelle meldinger» om etnisk rensing i Myanmar via Messenger.

Facebook bruker ikke informasjon fra Messenger i markedsføring, ifølge selskapet. Meldingene blir skannet for å forhindre brudd på retningslinjene, på jakt etter bilder av overgrepsmateriale eller lenker som inneholder virus.

EU: - Uakseptabelt

EU kaller personvernskandalen i Facebook uakseptabel etter avsløringer om 87 millioner berørte personer verden over, og vil ha et møte med Facebook-ledere.

- For EU-kommisjonen er den uautoriserte tilgangen og videre misbruk av personlig informasjon tilhørende Facebook-brukere uakseptabel, sa Christian Wigand, talsperson for kommisjonen torsdag.

Ifølge Wigand jobbes det med å få til et møte mellom høytstående personer i Facebook og EU i løpet av de neste dagene.

Nå kaster også Forbrukerrådet seg inn i debatten. I et intervju med VG slår fagdirektør Finn Myrstad slår fast at Facebook ikke beskyttet brukernes data, og heller ikke satt i verk nødvendige tiltak for å rette opp situasjonen da selskapet ble klar over forholdene i 2015.

- Vi krever at Facebook forteller Datatilsynet i hvilken grad norske brukere er berørt, og at tilsynet eventuelt setter i verk nødvendige tiltak for å ansvarliggjøre selskapene, hvis disse har brutt norsk og europeisk personvernlovgivning, sier Myrstad til avisa.

- Demokratisk problem

- Uansett om man gidder å lese vilkårene eller ikke legger alle igjen forferdelig mye opplysninger hos for eksempel Facebook, sier Jon Wessel-Aas ved Bing Hodneland Advokatselskap.

- Det kan bli et demokratisk problem når en aktør sitter på så mange opplysninger om folk, uavhengig om de har samtykket, når det brukes på feil måte, som å påvirke velgere måter vi helst ikke vil se, mener han.

MARKEDET STYRER: Snart blir det enklere å kryptere meldinger, mener advokat Jon Wessel-Aas ved Bing Hodneland Advokatselskap.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MARKEDET STYRER: Snart blir det enklere å kryptere meldinger, mener advokat Jon Wessel-Aas ved Bing Hodneland Advokatselskap. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Gjør de det for at det skal fungere på en ordentlig måte og holde tjenesten ren for trusler og hatefulle ytringer, så kan vi si at det kan være et godt formål. Men når de gjør det de gjør, så må folk skjønne at det ikke er Messenger man skal bruke til sin mest fortrolige kommunikasjon, sier Wessel-Aas.

- Det er lov å sende kjærlighetsbrev på postkort i posten, men de fleste liker å lukke konvolutten.

- Ikke i min villeste, mest paranoide fantasi

Også Gisle Hannemyr, personvernekspert og forsker ved Universitetet i Oslo, mener det er grunn til bekymring.

- Vi vet veldig lite om hvordan den typen informasjon som blir hentet ut om oss blir brukt. De skandalene som har kommet for dagens lys de siste ukene viser at disse dataene brukes på måter jeg ikke var i stand til å forestille meg i min villeste, mest paranoide fantasi.

BEKYMRET: Personvernsekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen
BEKYMRET: Personvernsekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Dette er dårlig nytt for alle som bryr seg om personvern, mener Hannemyr.

- Det at såpass detaljerte personopplysninger samles inn, registreres, analyseres og brukes på måter vi verken blir informert om, kjenner til eller kan forstå undergraver personvernet vårt.

- Hva er ytterste konsekvens?

- Det tør jeg ikke engang å spekulere i lenger. Vi trodde det var snakk om målretta markedsføring, men vi vet at det har blitt brukt til å undergrave demokratiske institusjoner.

Ikke ulovlig

Verken Wessel-Aas eller Hannemyr tror det er ulovlig at Facebook skanner og leser meldinger.

- Man har samtykket til det. Mye Facebook gjør er ulovlig, men den intense overvåkingen av brukerne er ikke det, sier Hannemyr.

Mens du i dag godtar en samlet samtykkeerklæring, må du etter europeiske regler akseptere hvert eneste formål. Du må godta helt grunnleggende funksjoner så Facebook skal fungere, så andre kan dele det du legger ut eller for at tredjeparter skal kunne bruke informasjonen i markedsføring.

- Dersom Facebook fulgte de reglene som gjelder i Europa, særlig de nye reglene som kommer i mai, må de samle inn samtykke på en annen måte enn i dag, sier Wessel Aas.

Hardt mot hardt

Selv om det europeiske lovverket vil gjøre det tydeligere for folk hva de samtykker til, tviler han på at det vil tappe Facebook for brukere.

- Ganske mange er «avhengige» av å ha tilgang til Facebook. Den reelle frivilligheten begynner å bli mindre.

En løsning er at norske myndigheter setter hardt mot hardt, mener Hannemyr.

- Man kan kreve at Facebook følger norsk lov. Datatilsynet kan si fra om at Facebook må følge personopplysningsloven eller brukt et filter for å stenge dem ute av Norge inntil Facebook følger loven. Men jeg tror ikke Bjørn Erik Thon vil vinne noen popularitetskonkurranse hvis han gikk til et slikt skritt, sier han.

​Slett Facebook?

Om man bør slutte å bruke Facebook, bør være opp til hver enkelt, mener Hannemyr. Selv har han en konto der ingenting stemmer – verken sivilstand eller fødselsdag.

Likevel tror han ikke skandalene er starten på slutten for Facebook.

- Nei, det tror jeg ikke. Veldig mange har en ekstremt positiv opplevelse av Facebooks tilbud. De holder kontakt med folk, bli informert, det er mye enklere å bruke enn alternativene og alle de kule folka er der, sier Hannemyr.

Han nevner alternative sosiale medier som Diaspora, som han har lite tro på at tar over for Facebook med det første.

- De kule folka er der de blir overvåka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling