Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nasjonalmuseet søker ny direktør:

Ekspert slakter direktørjakten til Nasjonalmuseet: - «Gutteklubben grei» lever i beste velgående

Styret har hentet inn hodejegere for å hjelpe med ansettelsesprosessen av ny direktør. Det får advokat Jan Dege til å reagere.

ÅREMÅL: Styreleder Svein Aaser håper å få mange kvalifiserte søkere til åremålsstillingen som direktør ved Nasjonalmuseet. Han går av som styreleder ved nyttår etter åtte år. Foto: NTB Scanpix
ÅREMÅL: Styreleder Svein Aaser håper å få mange kvalifiserte søkere til åremålsstillingen som direktør ved Nasjonalmuseet. Han går av som styreleder ved nyttår etter åtte år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne ansettelsesprosessen er ikke tillitsvekkende, og jeg er ikke redd for å si det høyt, sier arbeidsrettsadvokat og siviløkonom Jan Dege til Dagbladet.

- En ung person i Norges museumsverden vil nok være mer redd for å uttale seg om dette i frykt for at de må forholde seg til Nasjonalmuseet seinere, men jeg er en uavhengig aktør, fortsetter han.

Dege reagerer svært sterkt på hvordan Nationalmuseet jobber med å få på plass en ny direktør, og betrakter ansettelsesprosessen som uryddig.

- Den viser at «gutteklubben grei» lever i beste velgående, sier Dege som er blant landets fremste eksperter på arbeidsrett. Han har også fullført en doktorgrad i arbeidskonflikter

Mer av det litt seinere. Først, bakgrunn:

Satte sinnene i kok

KRITISK: Arbeidsrettsadvokat og ekspert på arbeidskonflikter, Jan Dege. Foto: Privat
KRITISK: Arbeidsrettsadvokat og ekspert på arbeidskonflikter, Jan Dege. Foto: Privat Vis mer

I sommer fikk Nasjonalmuseet kritikk for å skremme bort søkere til åremålsstillingen som direktør for Nasjonalmuseet.

I en pressemelding oppfordret nemlig styret kvalifiserte søkere, men også nåværende direktør Audun Eckhoff om å søke på stillingen. Det satte sinnene i kok hos flere, som mente styret, med styreleder Svein Aaser i spissen, hadde bestemt seg på forhånd for hvem som skulle få stillingen.

Nå har museet lyst ut stillingen, og sendt ut en ny pressemelding. Her er det ikke spesifisert hvem styret ønsker at skal søke, men at:

«En av Norges viktigste lederstillinger innen kulturfeltet lyses nå ut. For å sikre et bredt og godt grunnlag for utlysningen samt det videre arbeidet med å få kvalifiserte kandidater, samarbeider styret med hodejegerselskapet ISCO Group. Stillingen utlyses i inn- og utland for å finne den best egnede til stillingen.»

- Ikke utlyst før

Styreleder for Nasjonalmuseet Svein Aaser understreket overfor Dagbladet fredag formiddag at det er først nå den virkelige stillingsutlysningen foreligger.

DIREKTØR: Nåværende museumsdirektør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DIREKTØR: Nåværende museumsdirektør ved Nasjonalmuseet, Audun Eckhoff. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Denne stillingen har ikke vært utlyst før. Pressemeldingen som kom i sommer ble mistolket. Det var en pressemelding om at stillingen skulle lyses ut og ikke selve utlysningen, sier styreleder i Nasjonalmuseet, Svein Aaser, til Dagbladet.

Han sier videre at styret aldri ønsket å skremme noen fra å søke.

- Det styret sa den gangen var at vi ønsket så mange gode søkere som mulig og dersom Audun Eckhoff ville søke, så kunne han det. Det var ikke et ønske, men snarere et signal om samarbeidet med direktøren, understreker Aaser.

Hodejegere skal hjelpe

I pressemeldingen som gikk ut i dag står det at styret i ansettelsesprosessen vil samarbeide med et hodejegerselskap. Aaser understreker at det ikke er en avgjørelse som kommer som en følge av kritikken.

- Det er naturlig å trekke inn hjelp utenfra i en prosess som dette. Det er viktig å holde en armlengdes avstand, og da er det fordelaktig med profesjonell hjelp, understreker Aaser.

- Er den nåværende direktøren fortsatt velkommen til å søke?

- Det må du spørre Audun Eckhoff selv om, sier Aaser.

- Isco er uegnet

At styreleder ved Nasjonalmuseet, Svein Aaser, nå har dratt inn et hodejegerselskap til å gjøre jobben får arbeidsrettadvokat Dege til å reagere sterkt.

- Isco Group kan overhodet ikke vurdere Eckhoff. De jobber med forhold som ikke har med kulturlivet å gjøre. Aaser har forbindelser og kjenner godt til Isco fra før, og nå forsøker han å skaffe legitimitet til å ansatte Eckhoff ved å bruke nettverket sitt, sier Dege.

- Burde ikke vært med

Han mener at Svein Aaser nå forsøker å skape ro etter flere «katastrofeansettelser» de siste åra.

TIDLIGERE BRÅK: Allis Helleland trakk seg som direktør ved Nasjonalmuseet i 2008. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIDLIGERE BRÅK: Allis Helleland trakk seg som direktør ved Nasjonalmuseet i 2008. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Svenske Sune Nordgren varte et par år, etterfølgeren, danske Allis Helleland, var der enda kortere. Det er forståelig at Aaser ønsker å roe gemyttene, men han burde aldri hatt noe med den nåværende prosessen å gjøre, sier Dege og fortsetter:

- Hadde en ny styreleder for Nasjonalmuseet valgt Isco hadde jeg ikke reagert, for da hadde ikke den nye styrelederen hatt allerede eksponerte premisser for det nye engasjementet. Aaser ønsker Eckhoff.

I 2008 gikk Allis Helleland av som direktør ved Nasjonalmuseet. Samme dag som Arbeidsforskningsinstituttet la fram en knusende rapport om arbeidsforholdene ved museet.

Sune Nordgren sa opp jobben i 2006 etter tre år som direktør ved Nasjonalmuseet. Han uttalte på pressekonferansen den gang at han til tider «følte seg demonisert».

- Uavhengig vurdering

Audun Eckhoffs åremål går ut i mars. Det sittende styret går av ved nyttår. Det blir altså et nytt styre som skal stå for ansettelsen av ny direktør.

- Hvorfor venter man ikke med dette til det nye styret blir oppnevnt slik at man muligens også kan gjenvinne tillit. Kulturdepartementet må ta tak for å få en helt uavhengig vurdering av Eckhoff, sier Dege.

I OSLO: Nasjonalmuseet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
I OSLO: Nasjonalmuseet. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

Kulturdepartementet jobber nå med å utnevne nytt styre og styreleder for Nasjonalmuseet. Svein Aaser har hatt styreledervervet i åtte år.

Aaser: - La ut anbud

Fredag kveld kommenterer Svein Aaser den harde kritikken fra Dege. Han forteller at ansettelsesprosessen ble avtalt med Kulturdepartementet før sommerferien.

- Styret inviterte deretter fem forskjellige hodejegerselskaper til å bistå med å skaffe en ny direktør. Styret valgte etter en vurdering Isco Group . Jeg kjenner ingen av dem som jobber der, sier Aaaser til Dagbladet.

Aaser forteller at det fra departementets side har vært et ønske om fortgang.

- Derfor ville vi i det sittende styret bistå med å legge til rette for det nye styret, slik at de kan velge en direktør som de mener er riktig. Det nåværende styret ved Nasjonalmuseet har ingenting med det valget å gjøre.

- Det har vært et ønske om at prosessen skal være så nøytral og dekkende som mulig, derfor har vi gått ut i norske og internasjonale medier med utlysningen, legger Aaser til.

Ingen kommentar fra Isco

Overfor Dagbladet ønsker verken administrerende direktør i hodejegerfirmaet Isco Group, Ole Petter Melleby, eller Isco-rådgiveren med ansvaret for rekrutteringen, Geir Flottland, å kommentere påstandene til advokat Dege.

I 2015 valgte Svein Aaser å trekke som seg styreleder i Telenor etter press fra næringsminister Monica Mæland (H). Hun hadde ikke tillit til Aaser som styreleder.

Bakgrunnen var det daværende styrets håndtering av den såkalte Vimpelcom-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!