Ekspertegg

Kan du tenke deg hvordan et egg ser ut etter at noen har brukt tannlegebor på det? Sånn som på bildet, for eksempel.

I 10 år har Brynjar Landmark og Olaug Berg samlet egg fra hele verden. Miniatyrkunst, påskeegg, skulpturer, dinosauregg, utskårne egg og egg en masse har havnet hos eggentusiastene som har stilt ut skattene sine siden 1994.

I år viser de bare en liten del av sin eggsamling, men til gjengjeld kan du se kremen av eggene til egglederen og eggsperten. For det er det Brynjar og Olaug kaller seg.

- Dette er kremen av det vi har samlet. Nå viser vi det nyinnkjøpte kunsteggene våre. Det er all slags egg fra hele verden, sier Olaug Berg. Hun understreker at alle eggene er ekte, det er eggeskall det jobbes med, selv om de små vidunderne kan få oss til å lurer på om det er bare juks.

De to vil vise at det går an å gjøre andre ting enn å male på egg, som vi nordmenn driver med. Det er ofte vanskelig å få til, og ofte blir resultatet så som så. Maling er nemlig bare en av hundrevis av mulige tenknikker for gjøre egg om til små kunstverk. Har du gjennomhullet egg noen gang, kanskje?

- Eggkunstnerne bruker voks, de etser eller skjærer i egget og går løs på det med for eksempel et tannlegeborr. Det er vanskelig å lage et gjennomhullet egg. Noen bruker deler fra andre egg og lager stett og lokk på egget.

Å vokse et egg kan trylle fram de vakreste mønster. Og alle kan gjøre det. Man dyppe voks på egget og senker det ned i en fargeblanding. Når fargen er tørket kan man smelte voksen av, og mønstrene kommer fram.

I tillegg eggutstilling blir det også eggdans og eggeleker i helga.

Eggdans?

- Ja, det er morsomt. Man legger ut egg på gulvet. Musikken settes på, og så går trinnene fortere og fortere. Det er en konkurranse, det er om å gjøre å ikke tråkke på eggene, forklarer Olaug, som samarbeider med en lektor i dans for å få dette til. Blant de andre eggelekene er det mye egg og baklengsgåing. Noe for en hver smak altså.

Om du foretrekker bløt- eller hardkokt er uvesentlig. Utstillingen ser du på Zoologisk Museum førstkommende søndag mellom klokka 12 og 15.

Kan du ikke få nok av egg nå rett før påske? På Norsk Folkemuseum i Oslo har de ikke gitt opp å male på egg. Ustillingen «Egg i farger» varer fra 5. til 21. april. Her stilles eggene ut fra deres konkurranse «Mal et egg» i tillegg til kunstegg fra hele verden. Vil du lære å male egg kan du også gå på kurs her i denne perioden. Du finner mer informasjon på Egg.no.

EGG MED VIMPEL:</B> Initiativtakerne bak årets eggutstilling vil bringe andre ting enn malte egg ut til det norske folk.
EGG MED LOKK:</B> Eggkunstnere bruker ofte deler fra andre egg for å lage sine små vidunderligheter.
<B>MEN ALT ER EKTE:</B> Hadde du mistanker om plastikk? Alle eggene er ekte. Som disse som har blitt skåret og borret i.
EGG INNI EGGET?</B> Nei da, det bare ser sånn ut. Dette er blant eggene du kan se på Zoologisk museum i helga.