UNGE ASTRID: Filmen «Unge Astrid» tar for seg historien om forholdet mellom Astrid Lindgren som ung, og den tretti år eldre, gifte redaktøren i avisa hvor hun jobbet. Video: Nordisk Film Sverige Vis mer

«Unga Astrid»

Ekspertene reagerer: - Graver i Astrid Lindgrens sexliv

Reagerer på at ny film om Astrid Lindgrens liv tar for seg privatlivet «som forfatteren selv var så ivrig på å holde unna rampelyset».

Fredag var det svensk premiere på filmen «Unga Astrid», som tar for seg hvordan Astrid Lindgren seint i tenåra fikk barn med 30 år eldre Reinhold Blomberg, som da var gift med en annen kvinne.

Filmen har allerede blitt kraftig kritisert av forfatterens datter, Karin Nyman. Hun har sagt til det svenske tidsskriftet Vi at hun er sikker på at Lindgren hadde sagt «et rungende nei» til filmen hvis hun hadde levd i dag.

Nyman mente det var «absurd» at det skal «diktes fritt» rundt akkurat denne tida i hennes liv. Hun ga samtidig uttrykk for filmskaperne må ha tatt seg store kunstneriske friheter for å kunne lage filmen.

- Mamma fortalte det ikke til noen, ikke engang til oss i familien, hvordan hennes forhold til Reinhold Blomberg hadde vært, sa dattera.

«En del antakelser»

Dette er nå også en gjennomgående tone hos enkelte filmanmeldere, deriblant hos filmanmelder Fredrik Sahlin i SVT.

Han skriver at spillefilmen inneholder «en hel del intime scener og antakelser om hovedpersonen».

«Astrid Lindgrens datter har slått ned på en filmatisering av det privatlivet som forfatteren selv var så ivrig på å holde unna rampelyset, og det er ikke vanskelig å forstå hennes bekymring», skriver han og fortsetter:

PRIVAT: Astrid Lindgren (Alba August) med sønnen Lasse (Marius Damslev). Foto: Erik Molberg Hansen / Nordisk Film
PRIVAT: Astrid Lindgren (Alba August) med sønnen Lasse (Marius Damslev). Foto: Erik Molberg Hansen / Nordisk Film Vis mer

«Men hvis man først skal prøve å ignorere det eventuelt respektløse valget ved å grave i Lindgrens sexliv, gjør regissør Pernille Fischer Christensen og hennes medforfatter Kim Fupz Aakeson rett i å fokusere på en viktig del av hovedpersonens liv.

Savner forfatterskapet

Flere journalister savner forfatterskapet i filmen og stiller seg kritiske til at det er privatlivet som blir viet mest plass.

Gunilla Brodrej i Expressen er en av disse.

«Når det endelig kommer en spillefilm om vår største forfatter som er oversatt til flere enn 100 språk, så tar morsrollen og kjærligshetslivet størst plass», skriver hun i sin anmeldelse.

Hun trekker fram at historien i seg selv er fint skildret, at skuespillerne er flinke og bildene er forseggjort - likevel savner hun forfatterskapet.

«Men er dette virkelig en film om en av våre aller største fortellere?» spør hun.

«Klissete»

Også journalist Boyd van Hoeij i Hollywood Reporter reagerer på at forfatterskapet utelukkes fra filmen.

«Historien slutter før en av Astrids bøker i det hele tatt har blitt skrevet, selv om vi angivelig møter mannen som gir henne navnet Lindgren», skrev han i februar, etter å ha sett «Unga Astrid» på filmfestivalen i Berlin.

Dermed deler han mening med anmelderen Svenska Dagbladet, som samtidig beskriver filmen som «klissete».

«Pernille Fischer Christensens Astrid Lindgren-film fokuserer på relasjonen med en 30 år eldre man, i stedet for å utforske hvordan armodet og prøvelsens tid formet en av våre største forfatteres tankegods», heter i det anmeldelsen.