Ekspertene tror på kalddusj for Morten Tyldum på Golden Globe

Den norske regissøren levnes få sjanser når den prestisjefylte filmprisen deles ut natt til mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Natt til mandag går komikerne Tina Fey og Amy Poehler på podiet for å lede sin tredje Golden Globe-prisutdeling.

Spenningen er stor om det blir norske eller svenske mottakere av det som regnes som den nest mest prestisjefylte filmprisen etter Oscar. Golden Globe deles ut for 72. gang, og det er utenlandske filmjournalister bosatt i Hollywood som stemmer fram vinnerne.

Regissør Morten Tyldums «The Imitation Game» er nominert i fem kategorier, inkludert beste dramafilm. I tillegg er den svenske filmen «Turist», med norske Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju i sentrale roller, nominert som beste fremmedspråklige.

Men verken Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad, NRKs filmprogramleder Vegard Larsen eller redaktør Kjetil Lismoen i filmtidsskriftet Rushprint tror på noe pris-skred for skandinavene.

Tror på «Boyhood» - Med forbehold om at jeg ikke har sett samtlige, er mange av filmene «The Imitation Game» konkurrerer mot både bedre og mer anerkjente, sier Hobbelstad, som selv anmeldte filmen til en firer.

- I kategorien for beste dramafilm har jeg mer tro på «Boyhood», som er en øm og fin film og har vind i seilene nå. Det er veldig gøy å se Richard Linklater få sitt store gjennombrudd etter tidligere å ha laget mange filmer som har vært anerkjente, men som ikke har nådd så bredt ut, sier hun.

Også Larsen aner en beste film-Golden Globe til oppvekstskildringen Linklater brukte ti år på å filme.

- «The Imitation Game» er en utfordrer, men «Boyhood» er en såpass eksepsjonell film at jeg blir forundret hvis ikke den får prisen, sier han.

- Jeg tror «The Imitation Game» kan få priser, men ikke som beste dramafilm. Den har større sjanser for å bli hedret for manuset, og så tror jeg filmjournalistene kan la seg sjarmere av Keira Knightleys birolleprestasjon. Dessuten er Benedict Cumberbatch en klar utfordrer til hovedrolleprisen, sier Lismoen.

Har et manusproblem Selv om «The Imitation Game» er nominert til pris for beste manus, men utelatt i kategorien for beste regi, mener Hobbelstad på sin side at filmens problem først og fremst ligger på manussiden.

Blir det gylden klode til filmen om det misforståtte matematikk-geniet Alan Turing, er det trolig Benedict Cumberbatch' hovedrolleinnsats som blir premiert, ifølge Hobbelstad.

- Cumberbatch gjør en fin rolle og er veldig i skuddet nå. Han er imidlertid ikke bankers, han heller, sier hun.

Larsen tror også Cumberbatch er med i løpet, men at hovedrolleprisen likevel går til Eddie Redmayne, som framstiller fysikeren Stephen Hawking i «The Theory of Everything».

Tviler på «Turist» Han mener at «The Imitation Game» er basert på en sann historie, gir den en ulempe i manuskategorien og at filmmusikk-kategorien er så åpen at det er vanskelig å spå noe utfall.

- Jeg tipper «The Grand Budapest Hotel» får manusprisen. Men jeg håper naturligvis at Tyldums film får noen av prisene - det hadde vært veldig gøy sett med norske øyne, sier han.

- Musikken i «The Imitation Game» var helt grei, men ikke noe sterkt minne fra filmen, sier Lismoen.

Heller ikke «Turist» kan ta det for gitt å bli premiert, mener ekspertene.

- Det er en vidunderlig film som i amerikanske kritikerkretser har fått en vel så god mottakelse som The Imitation Game. Den har imidlertid et par råsterke utfordrere i «Ida» og «Leviathan», sier Hobbelstad.

- Kategorien er definitivt svært åpen. Jeg tør rett og slett ikke spå noe, sier NRK-Larsen.

Små sjanser. Men sjanser! Også flere amerikanske filmeksperters Golden Globe-spådommer er egnet til å kjøle ned skandinavenes prisfeber, men Variety mener beste dramafilm-løpet er langt mer åpent enn de norske ekspertene og har «Turist» - eller «Force Majeur» som den heter internasjonalt - som favoritt blant de fremmedspråklige.

Nettstedet Indiewire har «The Imitation Game» som favoritt i filmmusikk-kategorien og som den fremste utfordreren i hovedrollekategorien.

Nettstedet Gold Derby, som samler spådommer fra en rekke eksperter, levner heller ikke «The Imitation Game» eller «Turist» store sjanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer