Reality-TV:

Ekspertenes dom: - Folk er lei

I Sverige avlyses «Paradise Hotell» og «Ex on The Beach» på grunn av overgrepsanklager. Det samme gjøres ikke i Norge. Det kan føre til annonsør-flukt, mener TV-eksperter.

ENDRES: «Paradise Hotel» i Sverige kommer nå i nytt format etter overgrepsanklager. I Norge er det derimot uklart hva framtida vil bringe for reality-programmet. Foto: Patricia Recourt/ Viaplay
ENDRES: «Paradise Hotel» i Sverige kommer nå i nytt format etter overgrepsanklager. I Norge er det derimot uklart hva framtida vil bringe for reality-programmet. Foto: Patricia Recourt/ Viaplay Vis mer
Publisert

Realityprogrammer som «Paradise Hotel» har i en årrekke servert TV-øyeblikk med høy grad av sjokkfaktor. Men skandalene har ikke vært utelukkende forbeholdt TV-skjermen.

Bare de siste månedene har tidligere reality-deltakeres alvorlige dommer og tiltaler kommet for en dag. Dagbladet har skrevet om en reality-deltaker, fra en omstridt realityserie, som risikerer fengselsstraff opptil seks år, etter å angivelig ha voldtatt en mindreårig. Kort tid seinere dukket nok en skandale opp. Også denne deltakeren gjorde karriere i en realityserie. Personen ble tiltalt for gruppevoldtekt, og risikerer forvaringsstraff.

I Sverige har man besluttet å avlyse en ny sesong av «Paradise Hotel», og «Ex on the Beach» skal heller ikke sendes på grunn av overgrepsanklager, skriver nordic entertainment group i en pressemelding.

Spørsmålet er om det samme vil skje i Norge.

- Stopp for slike programmer

Bare de siste året har Dagbladet skrevet om flere alvorlige forhold knyttet til tidligere reality-profiler. Hele tre av dem er knyttet til programmet «Paradise Hotel».

Morten Wiberg i mediebyrået Carat mener det er uheldig for publisiteten til programmer som «Paradise Hotel» at deltakerne har alvorlige lovbrudd på rullebladet.

- Det er ikke noe man som annonsør ønsker å knyttes opp mot. Hvis det er sånn at kanalene stadig vekk skal ha med personer som er så ekstreme at de har diverse forhold som er utenfor lovens grenser, så tror jeg det fort blir stopp for slike programmer.

23 av 153 deltakere

Tidligere i år kunne TV 2 avdekke at 23 av 153 deltakere i fem sesonger av «Paradise Hotel» og to sesonger av «Ex on the Beach» har en dom på rullebladet som ikke har blitt gjort rede for før programstart. Deltakerne trenger ikke politiattest, da loven er slik at det bare er arbeidsgivere som skal ansette personer som skal jobbe med barn, som har rett til å se politiattesten til søkere.

Wiberg mener casting av realityprogrammer bør baseres på noe annet enn tillit.

BRYTER REGLENE: Netflix er ute med sesong 2 av realityserien «Too Hot to Handle», der deltakerne taper penger hver gang de gjør noe som helst seksuelt. Marvin og Melinda står for det mest alvorlige regelbruddet. Video: Netflix / Rød Løper Vis mer

- Det er tydelig at tillit ikke fungerer. Man bør ha en litt mer kontrollerende form for å dokumentere at man har et rent rulleblad uten noen kommende dommer for eksempel. Det bør være forutsetningen for å være med i slike programmer, og kan ikke komme som en overraskelse på produksjonen, sier Wiberg.

Wiberg tror man vil se en forandring hos realityprogrammene.

- Det skal være økonomisk lønnsomt å produsere, men om annonsører trekker seg vil disse programmene forsvinne. Jeg tror derfor realityprogrammene kommer til å bli justert, sier Wiberg.

En slik justering kan man komme til å se i Sverige. Der skal «Paradise Hotell» lanseres i et nytt, oppdatert format, hvor likestilling og mangfold skal være fokus.

- Det føles riktig å ta et større grep og lage et helt nytt Paradise, sier Roberta Alenius i Nent, til Expressen.

- Folk er lei

- Jeg tenker at problemet er castingen. Når man sender inn noen som er under etterforskning er det noen som ikke har gjort jobben sin. Det er kjempeproblematisk.

Det sier TV-serie-ekspert Gry Cecile Rustad. Hun er faglig ansvarlig for Høgskolen i Innlandets satsing på etter- og videreutdanning for film og tv-bransjen. Tidligere har hun jobbet som førstelektor ved Universitetet i Bergen.

LEI: TV-serie-ekspert Gry Rustad mener folk er lei skandale-reality. Foto: Privat.
LEI: TV-serie-ekspert Gry Rustad mener folk er lei skandale-reality. Foto: Privat. Vis mer

Rustad mener det er nødvendig med strengere regler for castingen, og sier programmene bør fornye konseptet.

- Slik det virker for meg så mister disse programmene flere og flere seere. Konseptet har brukt seg litt opp, og folk er litt lei av programmer hvor alt bygges opp under konflikt og skandaler. Realityprogrammer som «Kompani Laurtizen» og «Mesternes mester» er langt mer populære. Folk vil ha feelgod, sier hun.

Rustad understreker at hun tror «Paradise Hotel» i Norge også ville blitt satt på pause om den norske versjonen hadde opplevd like alvorlige overgrepshendelser som i Sverige. Likevel mener hun at det er viktig at produksjonen setter tydeligere retningslinjer.

- Jeg tror man trenger veldig sterke etiske retningslinjer gjennom hele produksjonsprosessen. I tillegg mener jeg det er verdt å bruke mer tid og ressurser under casting, som for eksempel å intervjue venner, familie og den nære omgangskretsen til deltakerne slik at man får mer helhetlig bakgrunnsinformasjon, mener Rustad.

Vil ikke svare

NENT i Norge vil ikke svare på Dagbladets spørsmål i skrivende øyeblikk, men viser til kanalens pressedag.

«Nent, som står bak Paradise Hotel, opplyser at de vil orientere pressen om den nye sesongen samt svare på spørsmål i forkant av sesongpremieren 20. september», skriver NENTs pressekontakt i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har snakket med Discovery om castingprosessen til «Ex on the Beach» i Norge. Kommunikasjonsrådgiver Ola Magnus Svihus sier at TV-bransjen har uttrykt et ønske om å få lov til og be om vandelsattest.

- Kompetansen i teamene som vurderer deltakere er den beste i bransjen, men vi er likevel prisgitt informasjonen de gir oss. Vi har i dag ikke anledning til å be om vandelsattest. Det er klart at dette hadde vært en fordel i en castingprosess, og TV-bransjen har uttrykt et ønske om å få ha denne muligheten i 10 år nå, men det krever en lovendring, sier Svihus.

- Deltakere som blir med i våre programmer går gjennom en lang casting-prosess før de kommer på skjerm. Dette innebærer en rekke intervjuer med produksjon og kanal, og også flere samtaler med psykolog før de går igjennom nåløyet, fortsetter han.

Dagbladet har kontaktet kulturdepartementet med spørsmål om regjeringen ønsker å utvide hjemmelen til å innhente vandelsattest, slik at produksjonsselskap i framtida kan be deltakere om attest.

- Per nå jobber ikke regjeringen med å endre kringkastingsloven for å utvide hjemmelen til å innhente politiattest, sier statssekretær i Kulturdepartementet Emma Lind (V) til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer