SKAL ADVARE BRUKERE: Et nytt Facebook-varsel skal advare brukere mot digitale angrep fra statsstøttede aktører. Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med roser initiativet, og påpeker samtidig at det er mye man kan gjøre selv for å sikre sine digitale kontoer mot inntrengere. Foto: Scanpix
SKAL ADVARE BRUKERE: Et nytt Facebook-varsel skal advare brukere mot digitale angrep fra statsstøttede aktører. Eksperter Dagbladet har vært i kontakt med roser initiativet, og påpeker samtidig at det er mye man kan gjøre selv for å sikre sine digitale kontoer mot inntrengere. Foto: Scanpix Vis mer

Eksperter advarer: Dette er Facebook-hackere ute etter

Hyller Facebooks varslingsinitiativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nylig annonserte sosiale medier-giganten Facebook at de lanserer en ny varsling, som skal gi brukere beskjed hvis statsstøttede aktører har prøvd å angripe deres Facebook-profil.

Initiativet hylles av blant andre hacker og sikkerhetsekspert Runa Sandvik, som har holdt kurs med Edward Snowden og holdt foredrag for Kripos om anonymitetsverktøy på internett.

- Jeg synes det er flott at Facebook ønsker å hjelpe berørte brukere med å sikre kontoen sin, men strengt tatt er dette noe vi alle bør gjøre - statsstøttede angrep eller ikke, skriver Sandvik i en mail til Dagbladet.

Personlig informasjon Hun forteller at hackere som gjennomfører statsstøttede angrep gjerne er ute etter å lære mer om hva du gjør, hvem du snakker med og hvem som eventuelt hjelper deg.

Hva et angrep betyr og hva følgene blir kommer litt an på hvor mye tilgang de har, ifølge sikkerhetseksperten.

Her er ekspertrådene: Slik kan du beskytte deg mot digitale angrep

- Sørg for at PC, mobil og nettbrett er så oppdatert som mulig, er rådet fra Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

- Ha et fornuftig passord, ikke 123 eller barnas navn, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

- Skaff deg to-faktorautentisering, slik at du i tillegg til brukernavn og passord trenger en kode som telefonen din genererer for å logge inn på viktige kontoer, sier sikkerhetsekspert Runa Sandvik.

- Ha forskjellige passord på alle tjenestene du bruker, sier Knut H. Grandhagen i Cyberforsvaret.

- Om de har tilgang til både Google- og Facebook-kontoen din, så vil jeg jo påstå at de har tilgang til store deler av livet ditt, pluss venner, familie og alle andre du har kontakt med via disse sidene, skriver Sandvik, og legger til:

- For noen utgjør ikke dette noen stor fare, mens for andre er det snakk om utpressing, trusler, overvåkning, forfølgelse og så videre.

- Er angrep fra digitale inntrengere en fare for Ola og Kari Nordmann?

- Jeg vil tro at både Ola og Kari har personlig informasjon både på maskinen sin og på nett som de ikke vil dele med hele verden.

- Lov å bruke huet Også Roar Thon ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er positiv til Facebooks nye varsling.

DOBBEL SIKKERHET: Sikkerhetsekspert og hacker Runa Sandvik råder folk til å ha to-faktorautentisering på sine kontoer for å bedre sikkerheten. Foto: Privat
DOBBEL SIKKERHET: Sikkerhetsekspert og hacker Runa Sandvik råder folk til å ha to-faktorautentisering på sine kontoer for å bedre sikkerheten. Foto: Privat Vis mer

- Facebooks kommentarer om stadig bruk av mer avanserte og sofistikerte metoder fra det som antas å være statlige trusselaktører, sammenfaller med NSM bla har uttalt i IKT-risikobildet for 2015, sier Thon, som er fagdirektør for sikkerhetskultur.

Han mener at så mange som mulig bør ha et bevisst forhold til risikoene i vårt digitale samfunn.

- Det er lov å bruke huet - også på nett, sier Thon, som påpeker at det ligger i enhver etterretningstjenestes DNA å skaffe seg tilgang til så mye informasjon som mulig.

- Til syvende og sist er statsstøttede hackere ute etter informasjon. Da handler det om hvem som kommuniserer med hvem, hva man skriver og hva man gjør. Ikke fordi de trenger det nå, men fordi de aldri vet når de trenger det.

ROSER FACEBOOK: Torgeir Waterhouse i IKT-Norge synes det er bra at en stor aktør som Facebook tar sikkerhetsutfordringer på alvor. Foto: IKT-Norge
ROSER FACEBOOK: Torgeir Waterhouse i IKT-Norge synes det er bra at en stor aktør som Facebook tar sikkerhetsutfordringer på alvor. Foto: IKT-Norge Vis mer

- Hvor trygg eller utrygg bør jeg føle meg når jeg skriver meldinger til mine venner på Facebook?

- Generelt sett ville jeg følt meg veldig trygg. Men i det legger jeg at det ikke er der jeg ville ha skrevet om landets hemmeligheter. Det handler om å gjøre en verdivurdering og forstå hva du bør passe deg for, sier Thon.

Kompetansebehov Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier hos IKT-Norge. Han tror de aller fleste nordmenn har lite å frykte når det gjelder angrep på deres Facebook-profiler.

- Uten å fornærme deg, ingen stater i verden bruker mye ressurser på å hacke seg inn på din Facebook-konto, sier Waterhouse på spørsmål om en «hvermannsen» som journalisten bør bekymre seg for spionasje på Facebook-profilen sin.

Waterhouse synes det er bra at en stor aktør som Facebook tar sikkerhetsutfordringer på alvor. Samtidig mener han at det er et stort kompetansebehov i befolkningen på dette området.

- Vi har verksteder vi kan gå med bilen til når den er ødelagt, men vi har ikke noe stort tilsvarende tilbud for it-utstyret vårt. Det er en forventning om at man skal fikse alt selv, men det er vanskelig. Dette er noe de fleste trenger profesjonell hjelp for å få til, mener IKT-Norge-direktøren.

Bryr seg ikke om «Ola Dunk» Knut H. Grandhagen er kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret, som har ansvaret for Forsvarets digitale sikkerhet og drift av Forsvarets IKT-systemer.

- Prinsipielt er alle støttetjenester positivt i møte med en veldig helhetlig og sammensatt problemstilling, sier han om Facebooks nye varsling.

I likhet med Torgeir Waterhouse tror Grandhagen at det er de færreste statsaktører som interesserer seg for hva «Ola Dunk» i gata skriver på Facebook.

- Det er ikke innenfor deres interesseområde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Samtidig påpeker kommunikasjonssjefen at Facebook-aktiviteten til privatpersoner som jobber for en interessant næringsvirksomhet eller som jobber i staten kan være interessant.

- Da kan Facebook være en inngangsport for å finne det de er ute etter, eller som en vei for å snike kode inn til andre datasystemer, eller for å kartlegge kompetansemiljøer eller profesjonelle nettverk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer