UKJENT PRIS: Ledelsen ved Den Norske Opera og Ballett vil fortsatt ikke oppgi hvor mye de leide ut sine lokaler for<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</span>
UKJENT PRIS: Ledelsen ved Den Norske Opera og Ballett vil fortsatt ikke oppgi hvor mye de leide ut sine lokaler for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Eksperter kritiserer Operaens hemmelig­hold om rikmannsbryllup

- Operaen eies og driftes av det offentlige. Alle kostnader og inntekter knyttet til virksomheten skal offentligheten ha innsyn i.

(Dagbladet): Lørdag stengte Den Norske Opera og Ballett dørene for publikum for å arrangere en privat bryllupsfest.

I følge NRK var det Olivia Christine Stolt-Nielsen Holten og den britiske forretningsmannen Julius Meinl som giftet seg.

Vil ikke oppgi leieprisen

Operaen sliter med økonomien og er nedtynget i gjeld etter å ha slitt med store pensjonskostnader. Operaledelsen er åpne om at de leide ut det offentlige signalbygget til private aktører for å tjene penger.

I går reagerte flere på at Operaen ikke vil oppgi hvor mye brudeparet betalte for å benytte seg av signalbygget.

Dagbladet har fått tilgang til selve utleiekontrakten mellom Operaen og eventbyrået Off Piste, men selve utleieprisen er sladdet av ansatte ved operaen før den ble sendt til Dagbladet.

Operaledelsen nekter fortsatt å oppgi prisen for utleien.

«Det avslås innsyn i kontraktsbeløp og dertil korrespondanse rundt pristilbud. Avslaget om innsyn er hjemlet i offentlighetsloven § 23 Unntak av omsyn til det offentlige sin forhandlingsposisjon m.m. med tilhørende Rettleiar til offentleglova, og vi henviser til første ledd i paragrafen», skriver Markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Operaen, Kenneth Fredstie, i en epost til Dagbladet.

- Dette høres veldig merkelig ut. Operaen eies av det offentlige og driftes av offentlige midler, altså skattebetalernes penger. Alle kostnader og inntekter knyttet til virksomheten skal offentligheten ha innsyn i, sier offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- Når man forsøker å holde tilbake slik informasjon, skaper man mistanke om at det er tatt sidehensyn i denne saken, sier han.

Bodahl-Johansen trekker fram at hjemmelen Operaen viser til skal benyttes mens offentlige forhandlinger pågår, men at den ikke kan benyttes for arrangement som allerede er gjennomført.

- Ut ifra de opplysningene som foreligger, kan jeg ikke se at man kan bruke den paragrafen, sier Bodahl-Johansen.

Han får støtte av Jan Fridthjof Bernt, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

- Slik jeg forstår denne bestemmelsen, kan den ikke brukes her. Her slår allmennhetens behov for å vite hvordan operaen forvalter sin eiendom, igjennom, sier Bernt.

Benyttet operaansatte

I kontrakten Dagbladet har fått oversendt er det oppgitt at det gigantiske operabygget var satt av til brudepar, samt deres hjelpere og gjester, fra lørdag kl. 7 til søndag morgen kl. 5. Det står også at ansatte fra Operaen skal kunne bistå under bryllupet.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Operaen, Kenneth Fredstie, bekrefter at interne krefter ved kulturinstitusjonen ble benyttet under bryllupet.

- Ja, det stemmer. Vi forsøker alltid å prege arrangementer her på huset med vår kunst. To av våre solister var engasjert, denne gangen som freelance, fordi dette var i solistenes ferie, skriver han i en epost.

Han vil fortsatt ikke røpe summen Operaen tok for å stille bygg og kompetanse til disposisjon.

- Vi har gitt innsyn i kontrakten, men har avslått å gi innsyn i kontraktsbeløpet ut fra vår vurdering av loven og tilhørende tolkningsrettledning. Vi vil naturligvis behandle eventuelle klager på dette i henhold til lovverket, skriver Fredstie i en e-post.

Kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret, Ida Margreta Halvorsen, forteller imidlertid Dagbladet at de som offentlig finansiert hus alltid praktiserer offentlighet rundt utleie av sine arealer.

- I løpet av det siste året har vi leid ut til blant annet arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og stiftelsen Tedx, som hadde et arrangement hos oss, sier Halvorsen.

Til tross for ferieavvikling for henne og flere ansatte ved Nationalteateret i går, kastet de seg rundt for å gi ut informasjon fra kontrakter med leietakere.

- På grunn av ferieavvikling tar det tid å finne alle utleieprisene, men stiftelsen Tedx ble fakturert 150 000 av oss for leie og å disponere våre ansatte til rigg, lys og lyd i forkant og under sitt arrangement i april. Vi håndterte også billettsalget, sier Halvorsen til Dagbladet

Vil arrangere der igjen

Bryllupet ble arrangert av eventselskapet Off Piste, som ifølge DN har flere rike, berømte og kongelige på kundelisten.

Daglig leder i Off Piste, Jan Axel Syberg, forteller Dagbladet at de ikke ønsker å gå ut med konkrete detaljer om helgas bryllup.

Han forstår heller ikke kravet om at prisen på leiekontrakten skal offentliggjøres.

- Som vanlig i alle kontrakter som inngås mellom to parter, er det noe som må bli mellom dem. Vi har jobbet med dette i lang tid, og samarbeidet med Operaen har vært profesjonelt og positivt for begge hold, sier han og legger til:

- Jeg forstår ikke helt ikke hvorfor dette er av så stor interesse, utenom at det er positivt at Operaen åpner opp for nye typer arrangementer. Vi er stolte og takknemlige over å ha fått denne muligheten. Vi jobber med skreddersøm og det å benytte seg av fasiliteter gjennom kulturinstitusjoner på en litt utradisjonell måte, viser seg å være en suksess, sier Syberg som bekrefter interessen for å kunne leie Operaen igjen ved en seinere anledning.