SKAL ERSTATTES: Per Boye Hansen får ikke fortsette i stillingen som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett. Nå starter jobben med å finne en erstatter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKAL ERSTATTES: Per Boye Hansen får ikke fortsette i stillingen som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett. Nå starter jobben med å finne en erstatter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Eksperter mener det kan bli vanskelig å finne en ny kompetent operasjef

- Få vil søke.

- Hvem vil søke denne jobben nå?, spør Ole Anders Tandberg, norsk operaregissør bosatt i Sverige.

Etter det ble kjent at Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef har både kommentatorer og internasjonale operatopper protestert mot avgjørelsen.

Vanskelig å finne etterfølger Administrerende direktør ved Den Norske Opera & Ballett, Nils Are Karstad Lysø, står fast ved avgjørelsen, og operaen har startet arbeidet med å finne Hansens etterfølger.

Men det blir ikke lett å finne kvalifiserte søkere etter behandlingen Boye Hansen har fått, mener Ole Anders Tandberg som er blant de internasjonale operatoppene som har skrevet protestbrev til kulturministeren.

- Per Boye Hansen har endelig fått Operaen i Oslo på fote og gjort den internasjonalt viktig. Det er helt unikt. At han ikke får gjøre arbeidet ferdig, virker useriøst. Jeg tror ikke mange andre har lyst til å bruke tiden sin på det stedet, sier Tandberg til Dagbladet.

Samarbeidsproblemer skal være én av årsakene til at Hansen ikke får fortsette. Tandberg krever at operaledelsen forteller hva som ligger bak den ulne forklaringen.

- Det er veldig feigt at de ikke sier noe. Alle ser hva Per Boye Hansen har gjort for operahuset, og hvem skal klare samarbeidet bedre enn han. Hva er grunnen? Vi må vite det!

Tandberg tror veien videre for Operaen vil bli vanskelig.

- Det blir som et landslag uten lagleder som skal spille neste kamp i morgen, og Zlatan har fått sparken. Det er ikke veldig oppløftende for fansen.

Ikke kvalifisert nok styre Dagbladets klassiskanmelder Ståle Wikshåland spår at få vil søke en lederstilling som hele tiden kan overprøves av administrerende direktør.

- Det er ikke så mange sterke navn som kan gå inn å bli operasjef, ingen av dem som har skrevet brev til kulturministeren kommer til å søke. At administrerende direktør går inn og setter til side en operasjef, er eksepsjonelt. Hvem vil gå inn under en slik ledelse?, spør han.

Han frykter at det nye styret i Operaen heller ikke er kyndige nok til å finne en kompetent erstatter.

- De mangler den operafaglige tyngden for å ta en kvalifisert beslutning. Lysøs avgjørelse har skapt en skikkelig krise på huset, sier Wikshåland.

- Operasjefer vokser ikke på trær Professor i ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Jan Grund, er enig at det blir vanskelig å finne en erstatter for Hansen.

- Det er et lite miljø, og mulige sjefer vokser ikke på trær. Det har også vært mange sjefer ved Operaen de siste åra. Så det blir ingen lett prosess, sier Grund.

KREVER SVAR: Regissør Ole Anders Tandberg krever svar på hvorfor Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef. Han tror det blir vanskelig å finne en kvalifisert erstatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KREVER SVAR: Regissør Ole Anders Tandberg krever svar på hvorfor Per Boye Hansen ikke får fortsette som operasjef. Han tror det blir vanskelig å finne en kvalifisert erstatter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- De må finne en som har faglige gode skussmål og ha relasjonelle ferdigheter. Operasjefen må ha begge disse egenskapene.

Grund støttet den nye ledelsesmodellen ved Operaen, med én administrerende direktør over kunstnerisk ledelse, da den ble foreslått. Nå ser han at modellen kan være utfordrende. 

-  Kulturledelse er en krevende øvelse. Administrerende direktør må være en slags støttefunksjon til kunstnerisk ledelse. Det blir også vanskelig for Per Boye Hansen å fortsette i halvannet år når han har mistet sin autoritet i ledelsen, mener Grund.

Vil ikke kommentere Kulturminister Thorhild Widvey (H) skriver i en e-post til Dagbladet at hun mener det nye operastyret er mer enn nok kvalifiserte til å finne ny operasjef. Hun trekker spesielt fram den brede erfaringen til styreleder Anne Carine Tanum og Päivi Kärkkäinen, direktør for Finlands Nationalopera.

- I tillegg velges to medlemmer til styret samt to observatører av og blant de ansatte. Jeg har full tillit til at styret og administrasjonen har nødvendig kompetanse og bakgrunn og vil finne egnede kandidater til stillingen som operasjef, samt å løse de betydelige økonomiske utfordringene Operaen har som følge av sterkt stigende pensjonskostnader.

Administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, vil fortsatt ikke utdype bakgrunnen for at Hansen ikke får fortsette, selv om bransjen og et samlet pressekorps kritiserer hans manglende åpenhet om de interne «samarbeidsproblemene».

I en e-post svarer han:

- Rekrutteringsprosessen for å finne ny operasjef er en av de første sakene det nye styret vil ta fatt på, i samarbeid med meg som administrerende direktør. Det er  styret som beslutter etter innstilling fra administrerende direktør.

- Vi har ikke satt en operasjef til side, men valgt å ikke fornye Per Boye Hansens åremål når det går ut i 2017.

TAUS: Nils Are Karstad Lysø, dministrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, forblir taus i saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TAUS: Nils Are Karstad Lysø, dministrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, forblir taus i saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer