Eksperter slakter VMs artistprogram

Bookere og musikkjournalister er kritiske til artistene som skal representere Norge under ski-VM.

ETTERLYST: Røyksopp med Torbjörn Brundtland and Svein Berge, er blant artistene som etterlyses i artistprogrammet til ski-VM. Ekspertene kunne tenke seg et drisitgere program. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
ETTERLYST: Røyksopp med Torbjörn Brundtland and Svein Berge, er blant artistene som etterlyses i artistprogrammet til ski-VM. Ekspertene kunne tenke seg et drisitgere program. Foto : Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

I går presenterte Dagbladet som første avis det komplette artistprogrammet for ski-VM. Reaksjonene fra norske musikkeksperter har ikke latt vente på seg.

- Jeg vet ikke hva de har prøvd på, men jeg vil påstå at dette ikke akkurat er noe dristig program som fronter Oslo som en internasjonal kulturby. Det eneste som mangler er Wigwam, sier Claes Olsen, bookingsjef for Øyafestivalen.

Etterlyser urban musikk - Hva savner du?

- Jeg ville gjerne sett litt mer urban musikk, sier Olsen, men vil ikke nevne navn.

- Du jobber året rundt med å bygge opp en internasjonal musikkfestival i Oslo. Hva tenker du om at dette er programmet som skal representere Kultur-Norge under VM?

- Jeg håper ikke det er de samme journalistene som drar til VM. Det er mye fint, men det gir et smalt bilde av hva norsk musikk og kultur er. Jeg går meg en tur på ski i stedet.

- Hvem er de? Magnus Ulvik booker artister for festivalen Oslo Live, og er medeier av utestedet Blå. Han syns programmet er bra og variert, med spennende artister som Eva and the Heartmaker og Valkyrien Allstars. Men noen av navnene stusser han over.

- Jeg kjenner ikke til Atle Pettersen og Hans Bollandsås.

- De er fra X Factor, opplyser Dagbladet.

- Det er litt spesielt, det er jo ingen utlendinger som ser på norsk X Factor, sier Ulvik og legger til:

- Jeg savner noe storslagent, for eksempel Røyksopp med gigantiske prosjekteringer alla det de gjorde på Aker stadion i 2007. Det kunne også vært kult å se Final (produsent/dj) sammen med Oslo Filharmonien, sier Ulvik.

Raser Musikksjef i Nordlys og riksraljerer Egon Holstad lar seg heller ikke imponere.
 
- Jeg raser og tordner! At Ralph Myerz, Madcon og Mariann Thomassen er med er jo feiende flott, men hvorfor i alle verdens navn og rike er ikke Åge Sten Nilsen, Jahn Teigen, Tommy Steine og Ylvis-brødrene med i programmet? Jeg trodde liksom at dette skulle være litt folkelig, sier Holstad, med det som mistenkes å være en solid porsjon ironi.

- Men helt oppriktig, hva mener du Holstad?

- Når det gjelder kombinasjonen idrett og musikk så har jeg på generelt grunnlag konstant hvilepuls i forhold til forventningene. Jeg sier bare OL-floka. Det er den optimale koblinga mellom idrett og musikk.

- Bredt og folkelig Musikkansvarlig i Radio Norge, Peter Walter, synes derimot programmet representerer den norske musikken og kulturen på en god måte.

- Det er en bra blanding musikk med god spredning av alt fra tradisjonell norsk musikk til dagens popmusikk.

- Det totale kulturbudsjettet er på 12 milioner kroner. Er de godt brukt?
 
- Det er vanskelig for meg å vurdere det, men jeg syns programmet ser bredt og folkelig ut.

- En folkefest VMs kultursjef Tove Indgjerd forklarer at budsjettbegrensninger og fullbookete artister er noe av årsaken til at navnene ikke er større.

Men hun mener også programmet treffer deres målgruppe. 

- Vi skal være en folkefest og ønsker å nå familier og de som er i Kollen. Programmet er helhetlig i forhold til midlene vi har hatt til rådighet. Vi har gått bredt ut, men mange artister har enten vært booka eller takket nei, sier Indgjerd. 

Kultursjefen ser det ikke som problematisk at Sony har fått ansvaret for bookinga.  

- Vi satt krav om at de skulle gå bredt ut, og ikke bare bruke egne musikere.

- IKKE DRISTIG: Øyafestivalens bookingsjef Claes Olsen er ikke imponert over artistprogrammet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- IKKE DRISTIG: Øyafestivalens bookingsjef Claes Olsen er ikke imponert over artistprogrammet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer