Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marius Borg Høiby

Eksperter ut mot Slottet:
- Prøver å få i pose og sekk

Kronprinsparet reagerer på Se og Hør-sak om Marius Borg Høibys nye kjæreste.

LIKER IKKE OPPSLAG: - Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv, skriver kronprinsparet i en pressemelding. Ekspertene er uenige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LIKER IKKE OPPSLAG: - Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv, skriver kronprinsparet i en pressemelding. Ekspertene er uenige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slottet sendte fredag ut en pressemelding der Se og Hør blir refset for deres oppslag om kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høibys (21) privatliv.

- Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv - noe han er takknemlig for at norsk presse stort sett har respektert, skriver kronprinsparet.

Ukebladet omtalte Høibys kjæreste, den norske modellen Juliane Snekkestad (21). Hun har blant annet stilt opp i en fotoreportasje i magasinet Playboy, og kronprinsparet reagerer blant annet på at Snekkestad blir omtalt som «Playboy-modell».

- Vi anser dette for å være et overtramp av privatlivets fred og svært uheldig bruk av overskrift og layout på bladets forside. Vi kjenner Juliane som både hardtarbeidende og dyktig. Hun burde ha sluppet å komme på forsiden av Se og Hør på denne måten, skriver kronprinsparet.

- Offentlig person

Presseetisk kritikkverdig, mener Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk.

- Jeg kan ikke se at dette har stor offentlig interesse, og synes det er presseetisk kritikkverdig at man lager den type oppslag på Marius og hans kjæreste, sier Bodahl-Johansen.

Han får ikke støtte av svensk hoffekspert og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall. Han sier at kronprinsparet må forvente at Marius Borg Høiby blir behandlet som en offentlig person.

- Faren hans er ikke Haakon, men moren hans er kronprinsessen av Norge og den kommende dronningen i Norge. Da er det vanskelig å hevde at man ikke er en offentlig person, sier Lindwall.

Han mener det er naturlig at pressen også omtaler privatlivet hans.

- Han må forvente publisitet rundt sin person, når moren hans er kronprinsessen av Norge. I samme sekund som Mette-Marit sa ja til Haakon, visste hun at Marius skulle bli en offentlig person, sier Lindwall.

Svensk parallell

Han viser til at Sverige har en liknende situasjon: Da prinsesse Madeleine giftet seg med Chris O’ Neill, frasa han seg tittelen som prins for å slippe å være en offentlig person.

- Det går ikke. Han er pappa til de tre kongelige barna som inngår i den svenske tronfølgen. Da blir han automatisk en offentlig person, selv om han ikke vil det, sier Lindwall.

Dagbladet har kontaktet Slottet, men assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ønsker ikke å kommentere saken utover pressemeldingen.

- I pose og sekk

Høiby har ved flere tilfeller deltatt i kronprinsparets offentlige opptredener, som da han var med på å arrangere SIKT-konferansen i 2016, sammen med kongefamilien og ansatte ved hoffet. Seinest i fjor var han med da kronprinsparet besøkte Egon på Storos julemiddag for vanskeligstilte.

Morten Hegseth, VGTV-programleder og kjendisekspert, mener det er vanskelig å svare på om Høiby er en del av kongehuset eller ikke.

- De har tatt avstand fra at han er det, men han er involvert i arrangementer og aktiviteter som kretser rundt kongehuset. De prøver å få i pose og sekk.

Han mener at kronprinsparet må være tydeligere hvis de vil unngå at Høiby blir behandlet som resten av kongehuset av pressen.

- Da må de føre en hardere linje, sier Hegseth.

Sosiale medier

- IKKE JUSS: Jurist Anine Kierulf.
Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix.
- IKKE JUSS: Jurist Anine Kierulf. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix. Vis mer

Dette handler om presseetikk, ikke juss, mener jurist Anine Kierulf

- Opplysninger om privatlivet er vernet av straffeloven. De er i utgangspunktet forbudt å spre, men det vil bero på hvor krenkende de spredte opplysningene er og graden av offentlig interesse, sier jurist Anine Kierulf.

Hun mener Høiby er en person hvis privatliv i noen grad er av offentlig interesse.

- Men rettslig sett framstår ikke dette som en krenkelse av privatlivets fred. Særlig hvis de har vist seg offentlig og delt privatlivet med offentligheten via sosiale medier.

Høibys kjæreste, Juliane Snekkestad, publiserte et bilde av seg selv og Høiby på bildedelingstjenesten Instagram i fjor. I tillegg har hun delt to bilder av seg selv der interiøret i kronprinsparets residens på Skaugum er gjenkjennelig.

I en presseetisk vurdering må det med i hvilken grad han selv søker offentlighet gjennom sosiale medier, mener Kierulf.

- Hvis opplysningene er offentliggjort av dem selv i sosiale medier, blir det et spørsmål om dette lenger er en del av privatlivet. Videreformidling må også vurderes presseetisk, men da skjer ikke offentliggjøringen i kraft av Se og Hørs oppslag, sier Kierulf.

- Overhodet ikke overtramp

Heller ikke Hegseth synes Se og Hør har gått over streken.

KRITISK: Morten Hegseth. Foto: Mina Martine Lystad
KRITISK: Morten Hegseth. Foto: Mina Martine Lystad Vis mer

- Det at Marius Borg Høiby, sønnen til Norges kronprinsesse, har fått seg en kjæreste som er Playboy-modell er absolutt en sak for den tabloide ukepressen. Det er overhodet ikke et overtramp, sier han.

I anledning Høibys 20-årsdag i fjor, skrev kronprinsesse Mette-Marit et åpent brev til pressen. Da skrev Hegseth at brevet opplevdes som «en sketsj fra en krenket og fjetret mor som forsvarer barnet sitt i skolegården» og at det var «som om vi kan høre sønnen stå stille i bakgrunnen og tenke «stopp, mamma, stopp».

- Marius Borg Høiby har alltid har søkt offentlighet. Han hadde en rolle i Norges mest suksessfulle dramaserie SKAM, han har hatt offentlige Tumblr- og Instagram-profiler og han henger med kjendiser i USA og Oslo, sier Hegseth.

Høiby har en Instagramkonto med nesten 50 000 følgere, mens Snekkestad har over 47 000 følgere.

- Han er ikke en gutt som er redd for oppmerksomhet eller tabloide overskrifter, fortsetter Hegseth.

- Litt rart

Høiby og Snekkestad kan klage saken inn for PFU hvis de mener seg utsatt for et presseetisk overtramp av privatlivets fred, påpeker Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforening. Hun reagerer på hvordan kronprinsessen tar debatten.

- Denne debatten handler om hvorvidt kronprinsessens sønn har allmennhetens interesse. Kronprinsessen selv har tidligere argumentert for at hennes sønn ikke er en offentlig person og ikke skal ha en offentlig rolle. Da synes jeg det er litt rart at kronprinsparet bruker kongehusets offisielle kanaler for å protestere mot mediedekning, sier Floberghagen.

- Merkelig av kronprinsparet

Bruken av slottets hjemmeside provoserer også Hegseth.

- Det er merkelig at kronprinsparet bruker slottets hjemmeside på å klage på at kongefamiliens mest oppmerksomhetskåte person har fått oppslag i ukepressa. De burde heller bruke energien sin på fattige barn i Afrika, sier han.

Det er ingen grunn til å reagere negativt på saken, mener Hegseth.

- Det handler om unge folk som liker oppmerksomhet. Det er ikke noe tragisk eller trist, det er bare morsomt, gøy og underholdende.

- Ikke et barn lenger

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, er uenig med Gunnar Bodahl-Johansen i at oppslaget strider mot privatlivets fred.

- Marius er ikke noe barn lenger. Han er 21 år og har fortsatt en sentral rolle i den kongelige familie. Vi ønsker å informere våre lesere både om hvilke karrierevalg han tar og hvem han lever sammen med. Paret har vært samboere i flere måneder.

- Samtidig er det viktig å understreke at også Se og Hør mener at Marius, som alle andre, skal kunne ha et privat rom som ikke omtales av mediene. Men denne grensen mener vi altså ikke er tangert i vårt oppslag i påskenummeret, sier Andersen.

Ukebladet Se og Hør er eid av selskapet Aller Media, som også eier Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!