KOMMENTARER

Eksplosiv arbeidstid

Arbeidsgiversiden rykker fram på bred front når det gjelder styringen av arbeidstakernes arbeidstid. Den er for dyr og for lite fleksibel i deres øyne, skriver Stein Aabø.

LØNN OG ARBEIDSTID: Stein Lier-Hansen (t.h.) og Knut E. Sunde fra Norsk Industri mener norske arbeidstakere har for god lønn, sammenliknet med handelspartnernes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LØNN OG ARBEIDSTID: Stein Lier-Hansen (t.h.) og Knut E. Sunde fra Norsk Industri mener norske arbeidstakere har for god lønn, sammenliknet med handelspartnernes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

At NHO og Norsk Industri vil utvide den såkalte normalarbeidsdagen er en klassisk ønskereprise. Det skjer i forkant av alle tariffoppgjør. Men at alle arbeidsgiverforeningene på samme tid har krav om en mer fleksibel arbeidstid høyt på dagsorden i en situasjon der arbeidsministeren er fra Fremskrittspartiet, er nytt av året. Samtidig trykker deler av denpolitiske venstresida på for å gjennomføre «den neste frihetsreformen»: På Manifestkonferansen i går var 6-timersdagen et heftig debattema. Det oppleves som absurd langt inn i det sosialøkonomiske Arbeiderpartiet og enda mer absurd blant økonomisk orienterte arbeidsgivere. Det kan bli hett i ukene framover.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri varslet mandag at han i de forestående hovedoppgjøret med Fellesforbundet vil fremme krav om å utvide «normalarbeidsdagen» med fire timer slik at den blir fra 06.00 til 21.00. Hans begrunnelse er at arbeidstakernes fleksibilitet til eksempelvis å følge barn til legen, og andre velferdsordninger, må motsvares av en tilsvarende fleksibilitet for arbeidsgiversiden ved at normalarbeidsdagen utvides. Motivet er økonomisk. En utvidet «normalarbeidsdag» vil utløse mindre overtidsbetaling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer