Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene:

Eksplosivt i Nord-Norge

Det går et politisk jordskjelv gjennom Nord-Norge, med senter i Troms og Finnmark.

SLITER I NORD: Arbeiderpartiet er i ferd med å miste grepet om Nord-Norge. Bildet er fra forrige uke, fra Jonas Gahr Støres turne i landsdelen. Foto: Lars Eivind Bones
SLITER I NORD: Arbeiderpartiet er i ferd med å miste grepet om Nord-Norge. Bildet er fra forrige uke, fra Jonas Gahr Støres turne i landsdelen. Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Meninger

Det går et politisk jordskjelv gjennom Nord-Norge, med senter i Troms og Finnmark. Gamle politiske strukturer og bindinger er i oppløsning og nye etableres. Tendensen er synlig sør i landet også, men den er sterkest og mest særpreget nordpå. Den særnorske populismen og antielitismen handler mye om avstand og kritikk av sentralmakten, om trusler mot tradisjonell og lokal kultur og skikker og om nedbygging og sentralisering av offentlige tjenester. Slik Nord-Norge er skrudd sammen fra naturens side, og gjennom en lang politisk og økonomisk historie, er det ikke rart at opprørsfanen svinges friskest der avstanden til Oslo er størst.

Flere meningsmålinger viser dette. Det mest oppsiktsvekkende er at Senterpartiet nå konkurrerer med Arbeiderpartiet om å være det største partiet i landsdelen. På enkelte målinger er Sp allerede størst. Det er særlig Ap som er ute å kjøre. På en fersk meningsmåling for Tromsø by får Ap 16,8 prosent. Det er dårligere enn ved noe valg etter krigen, og 13 prosentpoeng under 2015-resultatet. Vinnerne er Nei til bompenger (12,7), SV (12,7) og Senterpartiet (10,9). Sp´s framgang er på 8,7 prosentpoeng og viser at partiet nå også har fotfeste i byene.

En rekke konkrete saker har påvirket den eksplosive politiske stemningen i Nord-Norge. Tvangssammenslutningen av Troms og Finnmark til ett fylke er utvilsomt en hovedårsak. Denne reformen ble tredd nedover hodet på folk i nord, og av mange opplevd som et overgrep fra sentralmakten. Raseriet går også ut over Ap som egentlig var mot fylkesfusjonen, men som etterpå har vært uklar om dens videre skjebne. På Helgeland er folk rasende etter vedtakene om å legge ned studiesteder ved Nord Universitet. Etter vedtaket om flytting av flybasen på Andøya, fikk Sp 72 prosent av stemmene ved stortingsvalget. Også politireformen er dårlig mottatt i nord.

Økonomien i Nord-Norge går meget bra, men den er som før basert på landsdelens naturressurser: Fisk, olje og gass, vindkraft, oppdrett, reindrift, turisme. Det er mangel på tunge miljøer som krever høy kompetanse og utdannelse. Utnyttelse av ressursene og eierskapet har ofte kolonial karakter, og store verdier eksporteres og foredles utenfor landsdelen. Det blir ikke stabilitet i Nord-Norge – verken politisk eller økonomisk – før det blir en endring på disse områdene. Uten sterkere investeringer i kunnskap og infrastruktur vil Nord-Norge være en landsdel preget av usikkerhet om framtida.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.