I HARDT VÆR: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Bjørkavåg har fått mye kritikk etter en sleivete kommentar om kjønnsbalanse i konsernledelsen. Torsdag er uttalelsen hans tema i et ekstraordinært styremøte. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
I HARDT VÆR: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Bjørkavåg har fått mye kritikk etter en sleivete kommentar om kjønnsbalanse i konsernledelsen. Torsdag er uttalelsen hans tema i et ekstraordinært styremøte. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

Gunnar Bjørkavåg

Ekstraordinært styremøte i NHST. Konsernsjefens kjønnsbalanse-kommentar er tema

Ville utfordre kvinnelig VG-redaktør med iq-test og padletur.

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag møtes konsernledelsen i NHST til ekstraordinært styremøte. Konsernsjef Gunnar Bjørkavågs kommentar om kjønnsbalanse i konsernledelsen er tema, skriver Dagens Næringsliv.

Det var i forrige uke at Bjørkavåg ga følgende svar, da DN spurte om det kunne oppstå en «gutta boys»-kultur dersom det er nesten utelukkende er menn i en konsernledelse, slik VGs redaktør Hanne Skartveit mente:

- Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, lød kommentaren fra Bjørkavåg.

I hardt vær

Bjørkavåg har fått kraftig kritikk for uttalelsen, blant annet fra politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i hans egen avis, DN.

Konsernsjefen la seg samme dag paddeflat.

- Det var feil av meg å si det jeg sa, både i måte og innhold, sa Bjørkavåg.

Dagbladet har vært i kontakt med Gunnar Bjørkavåg onsdag ettermiddag. Han ønsker ikke å kommentere det ekstraordinære styremøtet på nåværende tidspunkt.

- Har en jobb å gjøre

Kjetil B. Alstadheim mener det er naturlig og positivt at styret i konsernet tar en runde om Bjørkavågs uttalelse.

- Vi har jo en jobb å gjøre her, både i konsernet og i Dagens Næringsliv, for å få en bedre kjønnsbalanse. Så det ser jeg utelukkende positivt på, sier DN-redaktøren.

Han viser også til NHST-styreleder Anette Olsens uttalelse forrige fredag, der hun stilte seg kritisk til Bjørkavågs kommentarer:

- På vegne av NHST tar jeg avstand fra uttalelsene fra Gunnar Bjørkavåg. De er ikke representative for den kulturen vi ønsker i konsernet. En moderne mediebedrift må rekruttere talenter og kompetente medarbeidere med ulik bakgrunn, skrev Olsen til DN.