Ekstrem reality-såpe

Lekent fra dot.com.-forfengelighetens nyeste fyrverkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Tenk deg reality-TV, performance-kunst, dot.com-økonomi og bioteknologi i ekstremvarianter nesten hinsides enhver fantasi - og voilà: Velkommen til «Reality.no», debutanten Thomas Bjørnskaus romanunivers.

Han har skrevet en «page turner» av en underholdningsroman som garantert blir en «snakkis» på linje med fjorårets «Wonderboy» av Henrik Langeland. Sammenlikningen er ikke helt ueffen; Bjørnskau refererer i sin tekst både til «Wonderboy»s hovedperson Christian von der Hall og til Langelands idé om litterær sampling, dvs. å låne litt fra andre åndsverk, f.eks. Proust.

Grenseløst

Bjørnskau står også i gjeld til en skarp livsstilsobservatør som Tom Wolfe, når han beskriver de mest minutiøse detaljer i reklame/medie-miljøets lingo, klesstil, referanseramme og siste nytt i elektroniske duppeditter. Her er «the sky» aldeles ikke «the limit». Det finnes ingen grenser.

Til å formidle dette kryssklipper Bjørnskau fram og tilbake mellom fire hovedpersoner, i utgangspunktet fire klisjeer som i romanens forløp sprenger seg ut av sine rammer i en form for ekstremsport.

De introduseres i glatteste talkshow-stil - tada... Møt Liv Fals-Kruge (legg merke til navnene). Hun er reklamedirektør med livsmottoet «Hva er poenget med å bryte grenser hvis det ikke blir front page ?» Hun er sexgal og har en egen poengskala for opplevelser - 7x4x2 er middels gørr kinky - og foretrekker avkom pr. sæddonator. Livs bidrag til publikum er å delta i et bioteknologisk forsøk som gjør henne til verdens første mor til et genmanipulert barn.

Møt Ulrik B. Slaaten, gründeren i neste dot.com-boble som kan tjene 50 millioner på en ettermiddag og brenne av et sekssifret beløp på en byrunde. Men mest jobber han døgnet rundt i den « nye NYE økonomien», fornorsker engelske fremmedord og «synliggjør abiliteten ». Hans bidrag til kommunikasjonsrevolusjonene kalles Match You, og handler om automatisk matching av individer linket opp til deres bevegelser på nettet.

Kunsthistorisk

Møt Syver Tørdissen, misforstått performancekunstner som tjener til øl og kebab som reklamefotograf. Han arbeider med det ultimate kunstverket, selve sjokket som skal gå direkte over i kunsthistorien. Hva kan det være etter at halverte kuer, amputerte hender og Jesus-i-urin'er er oppbrukt? Å drepe seg sjæl? Følg med.

Og endelig, møt Embla Lava, villig til å selge sjelen for 15 minutter i rampelyset. Hun melder seg som deltaker i alt som finnes av reality-shows og får omsider napp i TVnulls superhemmelige konsept «nettVERK».

Utviklingen, lanseringen og sjøsettingen av «nettVERK» er bindeleddet som skal føre de fire personene sammen i et voldsomt klimaks og bloddryppende melodrama. Vi har å gjøre med reality-TV der deltakerne kalles «alteregoer». De er fratatt sin egen vilje og handler utelukkende etter forslag og avstemning blant seerne. Dette er «better than metaMETA», ifølge konseptutviklerne.

Well, mer av den halsbrekkende mediekritikken skal ikke røpes her. Bare at det skinner gjennom i den språklekne formen at Thomas Bjørnskau har hatt mye moro mens han skrev. Det var ganske gøy å lese også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer