Ekstrem uhygge

Skummel thriller om en usedvanlig motbydelig seriemorder.

BOK: En seriemorder har etterlatt seg fem døde kvinner på en byggeplass i London, alle er maltraktert på en helt spesiell måte. Mo Hayders debutroman er en ekstremt uhyggelig og spennende thriller, som absolutt passer best til å nytes i dagslys.

Prostituerte

Norske lesere ble kjent med Mo Hayder i fjor, da Bazar ga ut den originale og spennende romanen «Tokyo». Men britiske Hayder debuterte allerede i 2000 med «Fuglemannen», den første av så langt tre romaner om førstebetjent Jack Caffery, og denne førsteboka er til og med et hakk bedre enn «Tokyo».

Når fem mishandlede lik blir funnet på én gang, utløser det en kjempeoperasjon i London-politiet, og de døde blir gjenstand for grundige patologiske undersøkelser. Det er under disse undersøkelsene at en eller annen finner på kallenavnet «Fuglemannen» på morderen, på grunn av et makabert inngrep han har gjort i ofrene.

Alle de fem kvinnene var prostituerte, og det eneste sikre sporet peker mot en pub i Greenwich, hvor de pleide å strippe eller møte kunder. Herfra blir alt usikkert, og innad i politiet er det flere teorier om hva som kan ha skjedd fra da av.

Mørk fortid

Førstebetjent Jack Caffery er et nytt og interessant bekjentskap i rekken av litterære politifolk. Han er en mann med en mørk fortid, da han var gutt var han en indirekte årsak til at lillebroren Ewan ble bortført og drept. Kroppen ble ikke funnet, og foreldrene ga til slutt opp og flyttet fra London og lot Jack overta huset. De var aldri i tvil om at det var hans skyld at lillebroren døde, og han har ingen kontakt med faren og moren. Enda mer ubehagelig er det faktum at den dømte og løslatte gjerningsmannen fremdeles bor i nabohuset.

Mer om Caffery

Mo Hayder introduserer oss tidlig for gjerningsmannen, som er både privilegert og ressurssterk, men samtidig en mann med store følelsesmessige avvik. Og denne avsløringen har ikke noe å si for spenningsnivået i boka, for Hayder skriver godt og klarer å holde på leserens oppmerksomhet.

Dessuten har hun flere ess i ermet, som hun overraskende rister ut over de siste sidene av «Fuglemannen». Selve avslutningen er vanvittig intens, og Mo Hayder overbeviser stort med ei bok som er både stilsikker og skummel. Hun har siden den gang skrevet ytterligere to bøker om Jack Caffery, «The Treatment» fra 2002, og «Ritual», som kom før påske i år. Begge skal komme på norsk etter hvert.