- Ekstremister frykter kultur og kreativitet

- Vi ikke kan la ekstremister styre våre liv ved å spre frykt og hat, sier filmskaper Deeyah Khan. Hun er en av mange kulturpersoner som oppfordrer til å fortsette å leve livet.

FÅR PRIS: Filmskaper Deeyah Khan er aktuell med filmen «JIHAD: A Story of the Others» Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR PRIS: Filmskaper Deeyah Khan er aktuell med filmen «JIHAD: A Story of the Others» Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Terrorhandlingene i Paris ryster en hel verden.

Denne gangen slo terroristene til på steder folk hygget seg, som konsertscenen Bataclan og flere restauranter. Dette er et angrep mot å ha det gøy, skriver Al Jazeera. En ny type terror, kaller BBC angrepene på kulturstedene.

Kjente kulturpersoner, verden over, maner nå til å fortsette å nyte god mat og god kultur. Vi må fortsette å leve, står det på mange meldingene som spres i sosiale medier. Madonna hadde en tårevåt oppfordring på scenen i Stockholm og sa at folk ikke må stoppe å gjøre det de elsker.

Skuespiller Ian McKellen var en av flere skuespillere i helga som oppfordret til å fortsette å leve.

- De vil ødelegge normaliteten, vil må fortsette som vanlig, sier han.

Stå sammen Filmskaper og artist Deeyah Khan kommer med samme oppfordring til Dagbladet.

- IS representer en liten hatefull minoritet, og vi kan ikke tillate dem å splitte oss. La oss alle stå sammen og jobbe mot en felles framtid der alle folkeslag i verden spiller en rolle, og der vår kulturelle rikdom og mangfold kan blomstre, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Var i Paris Den norsk-pakistanske 38-åringen er for tiden aktuell med filmen «Jihad». Filmen er laget etter at hun i to år fulgte tidligere jihadister og sympatisører for å forstå hva som får ungdom, oppvokst i Vesten, til å trekkes mot terrorisme og ekstreme tolkninger av islam.

Filmskaperen var i Paris, for å snakke om viktigheten av forståelse mellom mennesker hos UNESCO, bare et par timer før de grusomme angrepene.

- Jeg er helt forferdet og knust over ikke bare Paris, men også terrorangrepene i Beirut og Bagdad, og oppdagelsen av den største massegraven funnet i Sinjar så langt, som inneholder likene av 80 Yazidi kvinner og jenter drept av IS.

- Dette er bevisste angrep i hjertet av vår felles menneskelighet og våre tolerante, flerkulturelle samfunn, fra folk med lukkede, intolerante og hatefulle holdninger. Disse hendelsene er ødeleggende, og understreker behovet for oss å bygge og bygge bruer mellom lokalsamfunn, skriver hun.

Konsertarrangører går sammen Det verste angrepet fredag kveld var mot konsertscenen Bataclan der det amerikanske bandet «Eagles of Death Metal» spilte, bandet har nå avlyst sin turné og den planlagte Norges-konserten.

Norske Konsertarrangører går nå sammen med europeiske arrangørorganisasjonene og vil sikre trygge scener for gode kulturopplevelser.

I likhet med kulturfolk verden over, reagerer Khan sterkt på at det denne gangen var fristeder for folk flest som ble angrepet.

- IS gikk de til angrep på kulturelle arenaer i en by verdenskjent for sin kultur, fordi dette representerer alt ekstremister frykter: pluralisme, folk som feirer menneskelig kreativitet, menneskelig talent, fellesskap og glede, skriver Khan.

- Terroristene valgte ikke regjeringen eller militære bygninger. De valgte ikke landemerker. De slo til i hjertet av et tolerant, flerkulturelt samfunn, fordi deres mål er å knuse de menneskelige relasjonene som binder sammen våre lokalsamfunn. Men vi må bygge dem opp og gjøre dem sterkere. Det er slik vi må reagere, det er bare sånn ekstremister til slutt vil tape.

Har fått flere priser Khan fikk for tre år siden Emmy-pris for dokumentarfilmen om britisk-kurdiske Banaz. Også for sin nyeste film, har hun fått flere priser. Tidligere i høst fikk hun Plan Norges jentepris 2015, i november ble hun Kulturdepartementets menneskerettspris og tirsdag mottar hun Universitetet i Oslos menneskerettighetspris.

Khan har tidligere sagt til Dagbladet at vi ikke må frykte jihadistene, fordi det er akkurat dette de ønsker. Hun forstår at dette blir vanskeligere i tiden framover, men oppfordrer likevel folk til å ikke la frykten styre livet.

- Vi må jobbe med å forstå prosessene bak radikalisering og tankegangen til ekstremistene for å bli mer effektive i å motvirke dem. Aller viktigst er at vi ikke kan la ekstremister sette dagsorden og styre våre liv ved å spre frykt og hat. De vil ha oss til å frykte dem og hverandre.

- Det er stort behov for å styrke sikkerheten, og finne måter å forebygges terrorisme, men vi må også hjelpe ungdom som står i fare for radikalisering. Forebyggende tiltak er avgjørende.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram