Ekstremister

Svartmetall har blitt norsk musikks eksportartikkel nummer en. Selv mener Satyricon at de er skapt til å være ledere.

- NOEN ER SKAPT TIL Å VÆRE LEDERE. Andre er det ikke. Samme hvor breialt det måtte høres ut så mener jeg at det er helt naturlig for Satyricon å være pionerer. Det bandet her er skapt til å være det gode eksempelet som går foran.

Satyricons Sigurd «Satyr» Wongraven og Kjetil «Frost» Haraldstad er i gassen. Sjølsikkerheten og arrogansen er stor fra de to nysminka svartkledde med oppned-kors, økselighter og kattelinser. Men hva så? Det er vel ingenting som er så trist som ydmyke svartmetallere. Dessuten har Satyricon suksess i ryggraden. Siden starten for 10 år siden har de bygget seg opp en respekt langt utenfor landets og sjangerens grenser. Hardrockblekker som Rock Hard og Kerrang! hyller duoen og har for lengst ropt et varsku om at noe skjer i kalde nord. Låta «Fuel For Hatred» har vært A-lista på Petre i ukesvis og bandets videoinnspilling hadde besøk av TV2s «Absolutt Underholdning». Neste uke bryter Satyricons presise, rockbaserte og ekstreme metall nok en barriere. Da kommer den første svartmetall-skiva på et major plateselskap.

- Målet med «Volcano» var å lage en black metal-skive som var så bra som overhodet mulig. Det føler jeg at vi har klart. Hva vi ønsker å oppnå ellers, er at den plata her kan være med å løfte Satyricon opp på et høyere nivå, hvor vi kan gjøre større show og i større grad være en maktfaktor i metallverdenen. Og merk mine ord: I metallverdenen, ikke black metal-verdenen.

FORRIGE UKE spilte Satyricon inn videoen til «Fuel For Hatred». Regissør var genierklærte Jonas Åkerlund, svensken som U2, Metallica, Madonna og Prodigy ringer til når MTV skal erobres. Men for Satyr og Frost er han så mye mer. Åkerlunds plass bak trommene i bandet Bathory bringer gutta tilbake til svartmetallens spede begynnelse, da to smågutters ører fanget opp deres egen framtid.

- Jeg var vel 10 år da jeg hørte Bathory på radioen. Det var det råeste jeg hadde hørt. Alt blekna i forhold, forteller Wongraven.

- Jeg husker jeg fikk meg platespiller og kjøpte Bathorys første skive på en platebutikk i Lillehammer, fortsetter Haraldstad:

- Det var helt utrolig. Jeg tok kopi av coveret. Stjerna på baksiden. Det måtte opp på veggen. Jeg får fortsatt gåsehud når jeg hører skiva.

- Du likte vel Kiss da du var liten? spør Wongraven.

- Jepp.

- Da de kom med sminken og hele pakken ble alt døvt i forhold, sant?

- Helt korrekt.

- Slik var black metal for meg. Alle aspekter ved det var råere enn det eksisterende.

SIDEN DEN GANG har Satyr og Frost stått midt opp det. De er svartmetallere, subkulturen som fikk politiet til å studere det okkulte, presten til å installere brannvarsler og politikerne til rope nasjonalisme.

- Vi begynte jævlig tidlig, og vi kan jo si at det har vært en uforutsigbar utvikling, sier Wongraven og smiler.

- Men det var mye fint med den tida også. Alt var annerledes. Vi var et mye tettere miljø. Alle skivene som ble gitt ut var dritbra. De som ikke holdt mål ble ikke sluppet inn i varmen.

- Blir dere aldri drittlei hele miljøet?

- Jeg er fed up av folk som tar på seg en Venom-skjorte (Venom er et av de første black metal-banda. journ. anm.), har hørt på black metal i tre år og så begynner de å fortelle meg hva vi skal gjøre. Jeg er drittlei at det er så jævla masse pretensiøse folk i miljøet. Masse fasade-bullshit. Folk som gjennom sin usikkerhet som tidligere mobbeofre eller hva det nå måtte være, skal framstå som jævla hardcore. De er jo bare latterlige. Men heldigvis er de fleste i miljøet musikkinteresserte og har en forkjærlighet for det samme som jeg. Det er tilfredsstillende å dele hva jeg opplever med sånne folk.

EKSTREMT, MØRKT OG KALDT er ord som går igjen. For Satyricon er det ekstreme evolusjon. Den nye plata «Volcano» er ifølge duoen det tyngste de har gjort. Det mest aggressive. De kaldeste låtene, men likevel levert organisk og varmt.

- Et skritt videre for oss er et skritt mot det ekstreme. Derfor må vi utvikle oss. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Evig gjentakelse er ikke ekstremt, forklarer Wongraven.

- Men hva er det med dette mørket som fascinerer? Er dere født mørke?

- Det er vanskelig å svare på, sier Wongraven og tenker seg om.

- Ta enkle folk som liker det enkleste av det enkle, for eksempel danseband. Kanskje de er så nek at de ikke veit hvorfor de liker det de liker. Men skal jeg gjette, så tror jeg at det er en musikk som gir dem velvære. For meg lyser mørk musikk opp det som ligger latent i min sjel. Jeg oppfatter ikke mørke og aggresjon som en negativ greie, men noe positivt og berusende. Men der setter vi også en begrensing for oss sjøl. De som ikke føler det samme som oss kan kjenne trøkket i musikken, men det stopper der hvis de ikke har det i seg. De liker Satyricon, men på et annet grunnlag. De opplever ikke gåsehud, frysninger på ryggen og å drømme seg bort. Lighteren er der, men lunta ligger ikke i sjela.

SVARTMETALLEN ER den eneste musikksjangeren der Norge virkelig ligger i førersetet. Band som Dimmu Borgir, Darkthrone, Mayhem og Satyricon er de ledende både musikalsk og salgsmessig. Er du norsk, så gir det cred.

- I black metal har vi gjort det norske til noe viktig. Du kan skrive norske tekster og det blir godt mottatt internasjonalt. Når vi synger låter med norsk tekst i utlandet, funker det som faen. Vi har masse fans som lærer seg norsk. Det er til og med et belgisk band som markedsfører seg som Norwegian black metal from Belgium.

Norges ledende posisjon er viktig for Satyricon.

- Vi ønsker å åpne dører for alle kvalitetsband i sjangeren. Vi har vært jævlig nøye med det hele veien, og holder ikke på bare for oss sjøl. Vi har en sjanger å ta vare på. Folk kan sitte på en liten metallfest og dra det lange håret sitt ned i trynet og si at Satyricon er i avisa og på tv, de er helt fucked, mainstream. Jeg nekter å tro at de folka tar samme ansvar for black metal som det jeg gjør. For meg er hele greia hellig. Ikke bare Satyricon, men at norsk black metal skal holde en jævla høy standard. Vi skal dominere. Vi har gjort det ganske lenge, men vi kan ikke fortsette sånn hvis vi skal gjenta oss sjøl. Vi må hele tida gi folk noen ørefiker.

Takk til Reptilparken i Oslo for lån av lokale og slanger til coverbildet.

TOTAL PAKKE: Svart metall er en sjanger som tar utgangspunkt i rock, er mer ekstrem enn noen annen metal og som har en egen kultur ved siden av, egen klesstil, eget syn på verden og til og med sitt eget språk. Her representert ved Satyricons Kjetil «Frost» Haraldstad (t.v) og Sigurd «Satyr» Wongraven.