KOMMENTARER

Ekstremt dumt

En svensk gatekunstner bygger karriere på å bli sensurert og fengslet for sine høyreekstreme motiver. Tar du fra ham sensuren, står middelmådigheten igjen, skriver Geir Ramnefjell.

ARRESTERT: Politiet tok hånd om kunstneren Dan Park og konfiskerte deler av hans kunst under en vernissage i Malmø i juli i år. Tegning: Finn Graff
ARRESTERT: Politiet tok hånd om kunstneren Dan Park og konfiskerte deler av hans kunst under en vernissage i Malmø i juli i år. Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han begynte selvsagt langt ute på venstresida i ungdommen. Siden har den 46 år gamle Dan Park beveget seg langs ytterkantene, mot høyre. Den eneste røde tråden er at han er en ekstremist, provokatør - og dyrevenn, naturligvis.

Han er nok mer glad i dyrene, enn for eksempel jødene. I 2009 plasserte han en boks med påskriften «Zyklon B» og et hakekors utenfor den jødiske forsamlingen i Malmø, mens i et intervju med Morgenbladet forrige uke uttalte han:

«Seks millioner jøder er ingenting mot dagens mord på dyr.»

Det er fristende å svare: seks millioner minnestunder for den døde hunden Tønes på Vestlandet er ingenting mot Dan Parks forvirring.

Dan Park er altså en frittgående, politisk hodeløs gatekunstner. I sommer ble bildene hans konfiskert av svensk politi under en utstilling i Malmö, og Park ble dømt til seks måneders fengsel for «hets mot folkegruppe» - siden redusert til fem måneder. 

I den overvurderte, og av svært mange latterliggjorte sjangeren «Street art» er det langt mer gråstein enn gull. At Park løftes til mytiske høyder skyldes ikke hans talent, teknisk eller idémessig. Hans produksjon har fått oppmerksomhet etter en rekke ganske dårlig utførte plakater med et lite tilslørt underliggende budskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer