Ekstremt enkel retorikk

Utspillet til Elvenes er så malplassert at det sier mer om ham enn om Tajik.

MANGLER KUNNSKAP:  Når Høyres Hårek Elvenes svarer Tajik (bildet)  med å hevde at hun lefler med «radikal islam» viser dette bare hvor begrenset og liten kunnskap enkelte stortingspolitikere har om temaene de uttaler seg om, skriver artikkelforfatteren. 
 Foto. Nina Hansen / Dagbladet
MANGLER KUNNSKAP: Når Høyres Hårek Elvenes svarer Tajik (bildet) med å hevde at hun lefler med «radikal islam» viser dette bare hvor begrenset og liten kunnskap enkelte stortingspolitikere har om temaene de uttaler seg om, skriver artikkelforfatteren. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiets Hadia Tajik forstår komplekse problemstillinger  Høyre og Fremskrittspartiet nekter å ta innover seg. At dette gir grunnlag for å hevde at hun lefler med radikal islam er umulig å forstå.

Tajik uttaler seg om voldelig ekstremisme i Dagbladet torsdag. Bakgrunnen er den nye situasjonen som har oppstått ved at flere titalls ungdommer har reist til Syria. Uttalelsene fra Tajik er helt i tråd med det jeg har hevdet siden det ble kjent at den borgerlige regjeringen jobber med en handlingsplan mot ekstremisme: Forklaringer som handler om manglende integrering alene, er ikke forklaring nok.

- Mange av dem som begår voldelige, ekstreme handlinger er tilsynelatende godt integrert. De har utdanning, de har jobb, de deltar i samfunnet. De ytre parameterne tyder ikke på at de står i fare for å bli radikalisert. Men de er ofte på søken etter samhold, et fellesskap, en identitet.
 
I VG i januar forklarer jeg at at de unge som blir radikalisert på overflaten har levd helt vanlige liv, med skolearbeid, normale fritidsinteresser og venner. Dette dokumenterer jeg også grundig i min bok «Norsk jihad»: En prototype på hvem som blir radikalisert finnes ikke. Norsk forskning på hvilke forebyggende tiltak som eventuelt skulle ha effekt finnes ikke.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK
 
På tross av dette har den blå regjeringen ved en rekke anledninger lagt til grunn en sterk tro på effekten av slike forebyggende tiltak. Blant annet har barne- og familieminister Solveig Horne trukket frem fritidsklubber som et egnet virkemiddel mot radikalisering.
 
Vel, det kan være at dette ikke stemmer. En av lederfigurene i det norske radikale islamistmiljøet, en 35-åring med kallenavnet «Edderkoppen» som er siktet for terrorfinansiering, har selv bakgrunn som nettopp ungdomsarbeider.

De to norsk-somaliske jentene som reiste til Syria hadde begge vært aktive på en fritidsklubb.
Likevel, justisminister Anders Anundsen (Frp) har stort sett svart på spørsmålet om hva regjeringen skal gjøre med fremveksten av ekstremistiske nettverk i Norge med ett ord: Forebygging.
 
Mine forsøk på å ta dette opp har så langt ikke falt i god jord. Regjeringens statssekretær Vidar Brein-Karlsen hevdet jeg forsøkte å latterliggjøre regjeringen. Det er ikke tilfelle, men jeg er alvorlig bekymret for at våre statsråder tror at bare man klarer å integrere innvandrere, vil radikalisering og ekstremisme slutte å være et problem.

Som Tajik sier i Dagbladet torsdag: Politiet i New York konkluderte i en rapport om ekstremister i 2006 at de fleste var mannlige velutdannede muslimer under 35 år i amerikanske middelklasse. De mest sårbare for islamistisk radikalisering var andre og tredje generasjons innvandrere fra muslimske familier i tillegg til nye konvertitter.
 
Statistikken stemmer godt med de funnene jeg gjør i min bok og øvrige omtaler av det norske radikale islamistmiljøet. Det dreier seg svært sjelden om nyankomne asylsøkere. Tvert i mot er de fleste tilsynelatende godt integrerte. Noen har en kriminell løpebane, mens andre har en plettfri fortid. For de som har vært kriminelle, er det et kjennetegn at de slutter med vinningskriminalitet i løpet av radikaliseringsprosessen. Det er altså ikke slik at man gjennom generell kriminalitetsforebygging også forebygger ekstremisme. Dessverre kanskje tvert i mot.

Reaksjonene på mine innlegg om dette har til dels vært nokså skarpe. Særlig fra organisasjoner og personer som selv lever av å motta statstilskudd til forebygging av ekstremisme. Jeg har flere ganger tenkt at jeg burde holdt kjeft. Da er det faktisk svært godt å se at noen politikere faktisk lytter til fagfolk og eksperter og ikke snur ryggen til, som regjeringen.
 
Når Høyres Hårek Elvenes svarer Tajik med å hevde at hun lefler med «radikal islam» viser dette bare hvor begrenset og liten kunnskap enkelte stortingspolitikere har om temaene de uttaler seg om. Tajik virker i likhet med undertegnede å være opptatt av å bekjempe radikalisering og ekstremisme på en god og effektiv måte, i stedet for å lete etter enkle svar.

Elvenes viser til at det er viktig å straffeforfølge terrorister. Det er jeg enig i. Mens Arbeiderpartiet etter 22. juli faktisk iverksatte flere lovendringer som gjorde terrorplanlegging vanskeligere, har regjeringen foreløpig ikke fremmet et eneste lovforslag. Det er skuffende. I tillegg er det under en hver kritikk når Elvenes forsøker å fremstille Tajiks utspill som et slags knefall for radikal islam.

Tajik er vant til både saklig og usaklig kritikk, men utspillet til Elvenes er i denne sammenheng så malplassert at det sier mer om ham enn om Tajik. Hvordan innlegget til Tajik skulle kunne berettige et krav om at hun står frem og tar avstand fra ekstrem islam er umulig å forstå.

Innlegget er først publisert på Minervanett.no

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer