Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ekstremt forvandlet slår tilbake

Lene Bergersen var første jente i Ekstrem Forvandling. Her svarer hun på kritikken.

(Dagbladet.no): Debatten om plastikkirurgi-programmet Ekstrem Forvandling har vært brennhet denne høsten. Kritikerne og meningene om hva som er galt med programmet har vært mange.

De mest markante kritikerne har vært SVs Inga Marte Thorkildsen, Ingrid Bjørnov og lege Knut Skolleborg. De tre har i tur og orden kommentert og kritisert programmet i Dagbladet, mens programmets deltakere i stor grad har holdt seg tause - eller snakket ut i Norsk Ukeblad, som hadde betalt for å få redaksjonell enerett til serien.

- Siste ord

Nå har imidlertid programmets første deltaker, Lene Bergersen fra Nannestad, sendt Dagbladet.no et innlegg hvor hun svarer på kritikken. Til Dagbladet.no sier Bergersen at hun har ønsket å svare sine kritikere, og at hun med brevet vi gjengir nedenfor anser seg ferdig med debatten om programmet og sin egen rolle i det.

- Jeg føler at dette brevet er mine siste ord i saken, sier Bergersen til Dagbladet.no.

Tidligere innlegg

Hvis du ikke husker eller skulle ha fått med deg de tidligere innleggene i debatten, så kan du oppdatere deg via disse lenkene først:

 • - Leger er ikke underholdere
  Lege Knut Skolleborg og Norsk plastikkirurgisk forening tar sterk avstand fra «Ekstrem forvandling.»
 • Såret av SV-kritikk
  SVs Inga Marte Thorkildsen raser mot programmet «Ekstrem forvandling». Ansiktsopererte Lene Bergersen mener hun opptrer menneskefiendtlig.
 • «Ekstrem Forvandling»
  Tom Stalsbergs anmeldelse i Dagbladet bidro og til høyere debattemperatur.
 • Opprørt over kirurgi-tv
  - Unge jenters usikkerhet er ikke underholdning. Signalene disse programmene sender ut, er katastrofale. Noen må lage litt kjerringhelvete nå!, sa Bjørnov i Dagbladet 20. september.

  Lene Bergersens svar


  Følgende brev er sendt oss av Ekstrem Forvandling-deltaker Lene Bergersen:

  Ekstrem Forvandling!


  Det er mange typer mennesker som har ment noe om Ekstrem forvandling i det siste. Nå føler jeg at det er min tur til å fortelle hvordan jeg oppfatter de forskjellige.

  Som første deltager i programmet er det ganske fornøyelig å sitte å høre hva folk som ikke har forutsetninger til å forstå kan få seg til å si.

  Jeg må jo begynne med Inga Marte Thorkildsen:


  Først må jeg rette på en ting, overskriften «Såret av SV-kritikk». Jeg har enda ikke hørt Inga Marte Thorkildsen si at SV mener noe om denne saken, det er alltid JEG mener og synes.

  Til Dagbladet sier hun: Når utseende blir så viktig at vi er villig til å ofre alt for det, er det på tide vi stopper opp og spør oss selv hvor vi er på vei. Hun mener også at TV-bildene grenser til et rasistisk menneskesyn.

  Etter Inga Martes uttalelser ble jeg litt nysgjerrig på hva jeg hadde ofret og hva som var så rasistisk.

  Jeg hadde håpet jeg skulle få svaret da kanal 24 ville ha oss begge med i en debatt. Men nei da.. Inga Marthe ønsket ikke delta, hun var redd for å bli satt i bås.

  Om hun blir satt i bås, er det vel bare seg selv hun kan takke for det.

  Om jeg har ofret noe? Ja. Sju uker av livet mitt vekk fra familien. Men følelsen av offer forsvant med en gang jeg så igjen mine nærmeste.

  Hva hun mener med rasistisk menneskesyn vet jeg fortsatt ikke.

  Til Tom Stalsberg


  som anmeldte Ekstrem forvandling som «Frankenstein» onsdag 15. september i Dagbladet, vil jeg bare si at den ventende nye selvtilliten har kommet. Den nye fasaden kommer ikke til å holde livet ut, alderen vil nok sette sine spor på meg også som på alle andre. Jeg har bare hvert så heldig å få utsatt det litt.

  Men vil du være snill å gi meg beskjed når du har funnet det firmaet som har make up som gjør samme jobb. Den vil jeg ha.

  Ingrid Bjørnov


  ville vente i 20 år til før hun mente noe om plastiske operasjoner, men klarte ikke helt å la være. Hun mener dette er et tema mange ønsker å vri seg unna, og det inkluderer også henne selv.

  Mandag stilte hun opp for Dagbladet med sine meninger, og på tirsdag fikk hun forespørsel om deltagelse i standpunkt NRK. Men hun klarte å vri seg unna.

  Merkelig.

  En ting vil hun sikkert få en takk for, og det er uttalelsen «unge jenters usikkerhet er ikke underholdning». Unge jenter vil nok de fleste deltagerne ta som et kompliment.

  Så takk..

  Knut Skolleberg


  mener lege/pasient forhold ikke bør vises på tv. Mulig han kan ha rett i det. Men for min del er ikke det noe problem.

  Det er mange som mener at psykiske tilstander ikke bør løses med kosmetisk kirurgi, men for meg var det løsningen. Jeg trenger ikke lenger å tenke på skavankene mine. Kan det være skadelig?

  Mitt forhold til Magnus Hober og Akademiklinikken er upåklagelig, jeg får all den støtten jeg behøver. Det samme må sies om TV Norge som er tilgjengelige når jeg måtte ønske det.

  Vil også rette en takk til alle mediefolk og ikke minst private som har støttet meg og sett forbi det «grusomme» og kan glede seg på mine vegne.

  Lene Bergersen.

FØR: Lene Bergersen før operasjonene i Ekstrem Forvandling.
ETTER: - NYTT LIV: Lene Bergersen var den første som deltok i TVNorge-programmet «Ekstrem forvandling». Dette sa hun til Dagbladet 14. september: - Jeg har fått et nytt liv. Unnskyld uttrykket, men jeg så jævlig ut, men nå ser jeg yngre og bedre ut, men det viktigste er at jeg har fått gløden tilbake.
<B>EKSTREMT ALMINNELIG: </B>- Alle katter er grå om morgenen, sa Ingrid Bjørnov, og demonstrerte før- og etter-effekten ved å vise Dagbladet et usminket privatfjes 20. september...
... kontra «profftrynet» hun har på offisielle promoteringsbilder. Alt uten et eneste inngrep.
KRITISK: </B>SVs Inga Marte Thorkildsen sa følgende <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2004/09/14/408253.html>i Dagbladet 14. september</a>: - TVNorge tråkker over alle de etiske grensene som finnes med dette programmet. For det første er dette medieetisk uforsvarlig, dette er jo rein reklame for kosmetisk kirurgi. Jeg reagerer også sterkt på menneskesynet i denne serien, det er nesten rasistisk i forhold til alder og det å leve, i forhold til hva et menneske er.
<B>- SØPPEL: </B>- «Ekstrem forvandling» er ren gimmick. Thrash-TV, sa formann i Norsk plastikkirurgisk forening (NPF), Knut Skolleborg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media