- Ekstremt giftig røyk

Hett på «Skjult»-settet.

Folka bak den kommende skrekkfilmen «Skjult» har fått lov til å videoblogge fra innspillingen her på Dagbladet.no. Dette er innlegg nummer fem.

Brannvesen og pyroteknikere var til stede da startscenen til grøsseren «Skjult» ble spilt inn på Askøy utenfor Bergen. En gutt løper i full fart over veien uten å se seg for. En trailer må vrenge over i feil kjørefelt. En kollisjon, og en bil i full brann. Slik var utgangspunktet for en av de mest påkostede og risikable scenene som skulle skytes til filmen.

Bergen brannvesen tok ingen sjanser og sendte sine beste menn ut i natten. 

- Vi har jo, som du sikkert vet, hatt nok branner her i byen i det siste. Så vi tar alle forhåndsregler, og bløter litt ekstra i lyngen og på trærne rundt. Men det er uansett ikke skogbrannfaren jeg er mest redd for - det er den giftige røyken. Røyken fra bilbrann er ikke til å spøke med. Det er der jeg definerer risikoen i dag, sa sjef for Bergen brannvesen. 

Blåsyre

Så kunne fyrverkiet starte. Pyrotekniker Rune Andersen i selskapet Fiksern fyrte opp og fortalte kort om farene som var involvert.

- Det er blåsyre i røyken, ikke mye - men mer enn nok. Så hold dere på god avstand, og så lar vi røykdykkerne få gjøre jobben sin når det ikke er forsvarlig å fortsette lenger. 

Art by accident 

- Ekstremt giftig røyk

Tre minutter senere måtte opptaket brytes da et tre holdt på å overtennes. Regissør Pål Øie var imidlertid fornøyd. Han hadde fått store deler av det han var ute etter.

- Det gikk fint dette her. Det er ekstremt mye som skal klaffe, og du får bare en sjanse. Så du skal være mer enn fornøyd om du får åtti prosent uttelling. Dessuten så jeg nettopp på opptaket at døra fikk en flott sleng da bilen falt ned. Det så veldig bra ut, og sånt kan du ikke styre i det hele tatt. Art by accident, som det heter.