KOMMENTARER

Ekstremt Jonas

Jonas Gahr Støre er for blasfemi. Bare så det er sagt.

DIALOG-JONAS:  Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under Bratteli-seminaret på Litteraturhuset mandag, hvor han måtte forsikre at han er for ytringsfrihet og blasfemi.
DIALOG-JONAS: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre under Bratteli-seminaret på Litteraturhuset mandag, hvor han måtte forsikre at han er for ytringsfrihet og blasfemi. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Årets Bratteli-seminar hadde ekstremisme som tema. Ikke tilfeldig valgt, men likevel planlagt lenge før angrepet på Charlie Hebdo. Hovedinnleder Jonas Gahr Støre ville nok ordlagt seg annerledes for ei uke siden, men i går måtte han bruke store deler av innlegget sitt på å sverge på at han er for både blasfemi og krenkelser i ytringsfrihetens navn.

Kort etter drapene i Paris, da det for enhver politiker bare var ett enkelt svar, prøvde Støre seg på et men: Jo da, selvsagt var han for ytringsfrihet, men han så det ikke som en viktig oppgave å forsvare blasfemi, sa han til Dagens Næringsliv.

Det er mulig utsagnet kunne blitt tolket i bedre mening, hvis det ikke hadde vært for Støres unnfallenhet da det stormet i karikaturstriden. Den gangen mente han dessuten at selv om blasfemiparagrafen er sovende, betyr det ikke at den er unyttig.

Tilsynelatende har han endret mening. Forsøk på å innskrenke ytringsfriheten av hensyn til religion må avvises. Vi er forbi det punktet i historien, slo han fast. Menneskerettigheter er til for å beskytte mennesker, ikke guder.

Han kunne likevel ikke dy seg for å komme med en formaning. Han minnet om at Trygve Bratteli hadde vært en svært tydelig, men lavmælt politiker. Man må ikke bruke store ord for å få fram budskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.