Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Netflix-serie

«Ekstremt opprivende»

Ny «true crime»-serie fra Netflix skaper sterke reaksjoner.

Vekker reaksjoner: Netflix' nye dokumentarserie tar utgangspunkt i en svært lite koselig kattevideo. VIDEO: Netflix Vis mer

Samme uke som den mye omdiskuterte filmen «Cats» hadde premiere, så også en annen type kattesentrert serie dagens lys på Netflix.

«True crime»-dokumentaren «Don't F**k With Cats» ble tilgjengelig 18. desember, og har allerede fått svært mye oppmerksomhet.

OBS: Denne saken inneholder spoilere for Netflix-serien «Don't F**k With Cats.

«Historien er rett og slett ikke til å tro. Og - dette bør sies først som sist - den er ekstremt opprivende», mener The Guardians anmelder, Stuart Heritage. Han kaller det årets mørkeste dokumentar:

«Det er et svært urovekkende program. Hvis du er det minste sensitiv på denne typen ting, anbefaler jeg virkelig å droppe dette», skriver Heritage.

Nettstedet Tyla kaller det «den mest forstyrrende true crime-serien du noen gang kommer til å se på Netflix».

Journalist og anmelder i Aftenposten, Asbjørn Slettemark, skriver på bloggen OP-5 at «Don’t F**k With Cats kommer til å bli diskutert, analysert, kritisert og dissekert av hele internett». Han oppfordrer alle til å se Netflix-serien «før alle andre gjør det».

Jakten på en kattemorder

Kort fortalt dreier det seg om en kattemorder - eller jakten på ham, rettere sagt. En anonym bruker laster opp en grusom drapsvideo av to små katter på Facebook. Noen av dem som ser snuttene synes de er så hjerteskjærende at de bestemmer seg for å prøve å spore opp personen - og en internasjonal jakt settes i gang.

Som sjangernavnet «true crime» tilsier, forteller serien en ekte historie. Tittelen spiller på «den eneste regelen i internetts undergrunn», som en av personene vi møter kaller det: Ikke kødd med katter.

Kattemorderen som står bak videoene, heter Luka Magnotta og er fra Canada. Han ble ikke stoppet før han i 2012 drepte Lin Jun - en handling han også filmet. Jun var en kinesisk utvekslingsstudent som ble 33 år gammel, skriver The Independent.

- Trigger noe i oss

Også Christopher Pahle, TV-anmelder i Dagbladet, «lukter litt viralt potensiale». Imidlertid er han ikke udelt positiv til serien - blant annet fordi skaperne bidrar til å gi kjendisstatus til han det jaktes på.

- Jeg blir alltid overrasket over hvor mye materiale og intervjuer sånne dokumentarer får tilgang til. På den ene siden gjør det jo dokumentaren «bedre», fordi man får gravd dypere. På den andre kan det bikke over i spekulativ sosialpornografi, sier Pahle.

- Jeg tror heldigvis det ikke hadde vært like enkelt å lage noe sånt her hjemme.

Likevel mener han dokumentaren er både solid og fascinerende, hvor seeren dras kjapt inn i historien. Dyreplageri trigger noe i oss, hvor man deler behovet for at gjerningsmannen skal tas, tror Pahle.

- De overlater jo klokelig de aller verste bildene til fantasien, og lar oss heller få se reaksjonene til intervjuobjektene som ser dem. Det er ille nok, og selv de klarer ikke holde ut lenge. Synes du dyremishandling er traumatisk bør du nok skåne deg selv for denne.