GÅR PÅ KNE: «Vi har vist oss mer enn villige til å gå på ned på kne for å blidgjøre lederne i autoritære regimer», skriver Halse. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
GÅR PÅ KNE: «Vi har vist oss mer enn villige til å gå på ned på kne for å blidgjøre lederne i autoritære regimer», skriver Halse. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Ekstremt pinlig for Norge

Når man gir etter for krav fra bøller følger det alltid nye krav. Det kan komme til å koste oss dyrt i framtida.

Debattinnlegg

Etter valget i fjor var Frp høyt på banen og krevde utenriksdepartementet sin hjelp til å bedre sitt eget omdømme i utlandet. Nå er vi i en situasjon hvor det ikke er enkeltpartiers, mens nasjonens omdømme som står på spill internasjonalt. Det er det tydeligvis ikke så farlig med.

Premissleverandører som New York Times, The Guardian, Fox News, Reuters og mange flere har de siste dagene kunnet formidlet nyheten om Norges manglene vilje til å møte Dalai Lama. Kinesiske myndigheter kommenterer gladelig nyheten med å omfavne Norges nye posisjon når det kommer til menneskerettighetsspørsmål. «Hvis du kan si at de har gjort en feil i fortida, og nå forandrer det, så fortjener det oppmuntring og støtte» sier en talsperson for kinesisk utenriksdepartement til Reuters. Det hele er på vei til å bli en ekstremt pinlig affære for Norge.

Det var interessant å følge med på hvor intenst hele regjeringen jobbet med å beskytte Frp's omdømme i forbindelse med valget i fjor når en del utenlandske medier beskyldte partiet for rasisme. Til tross for solid innsats fra både Høyre og Frp virket det ikke som internasjonale medier ble særlig overbevist. Den gang var imidlertid problemet først og fremst et problem for et parti. Nå er det hele nasjonens omdømme som svekkes og det gjøres ingenting for å bøte på skaden.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Kjøpmanns-Høyre er mer enn fornøyd med regjeringens håndtering. Steinrike Hagen går så langt at han ønsker å gi Kina Nobels fredspris. Flere bidragsytere til Høyres valgkamp berømmer håndteringen. Det er ikke veldig overraskende at enkelte næringsdrivende som er avhengig av eksport til Kina har den holdningen. Det er imidlertid ikke næringsdrivende, men folkevalgte politikere som har ansvaret for å drive utenrikspolitikk her til lands. Når Høyre tar mer hensyn til denne hjemlige støttegruppa enn Norges internasjonale omdømme er det et tydelig eksempel på et parti som setter seg selv foran nasjonen.

Høyre har ikke bare skadet Norges omdømme når det kommer til evnen til å respektere grunnleggende menneskerettigheter når de står i konflikt til pengeinteresser og pressgrupper i hjemlandet. Vi har vist oss mer enn villige til å gå ned på kne for å blidgjøre lederne i autoritære regimer. Når man gir etter for krav fra bøller følger det alltid nye krav. Det har de siste ukene vist oss med all tydelighet. Det kan komme til å koste oss dyrt i framtida.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.