Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kinesisk porselen:

«Ekstremt sjelden» vase funnet på loft i en skoeske

- Vi likte ikke vasen noe særlig, og besteforeldrene mine likte den ikke de heller, sier eieren av vasen.

QING-DYNASTIET: Denne sjeldne kinesiske porselensvasen har ligget i en skoesken på loftet hos en fransk familie. I juni selges den på det åpne markedet. FOTO: AFP / NTB Scanpix
QING-DYNASTIET: Denne sjeldne kinesiske porselensvasen har ligget i en skoesken på loftet hos en fransk familie. I juni selges den på det åpne markedet. FOTO: AFP / NTB Scanpix Vis mer

En fransk familie gjorde en sjelden oppdagelse da de ryddet på loftet. I en gammel skoeske lå en porselensvase, og familien tok den med til auksjonshuset Sotheby's for å sjekke om den kunne være verdt noe.

Det var den.

Ifølge auksjonshuset stammer vasen fra Qing-dynastiet, og kan være verdt mellom 600 000 og 850 000 dollar, ifølge Sotheby's. Dette tilsvarer over syv millioner norske kroner.

KUNST: Eksperten hos auksjonshuset Sotheby's mener vasen er av en helt spesiell kvalitet. Foto: NTB Scanpix
KUNST: Eksperten hos auksjonshuset Sotheby's mener vasen er av en helt spesiell kvalitet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Sotheby’s spesialist Olivier Valmier åpnet skoeska for å se nærmere på vasen, ble han overrasket over hvor høy kvalitet vasen holdt. De nåværende eierne hadde fått vasen av sine besteforeldre, som igjen hadde arvet den etter en onkel.

- Ekstremt sjelden

Ifølge Sotheby's er den kinesiske porselensvasen «ekstremt sjelden», og det eneste kjente eksemplaret i sitt slag. Den skal ha blitt produsert i et Jingdezhen-verksted for hoffet til Qianlong-keiseren, som regjerte fra 8. oktober 1735 til 9. februar 1796.

Familien som hadde vasen på loftet var derimot ikke like begeistret for den.

- Vi likte ikke vasen noe særlig, og besteforeldrene mine likte den ikke de heller, sier eieren av vasen, som er anonym, til Agence France-Presse.

Olivier Valmier, asiaekspert ved Sotheby's, mener i motsetning til familien at vasen er helt spesiell.

- Dette er et fantastisk kunstverk, sier han.

Flest i museum

Porselensvasen er av typen «famille rose» er svært sjeldne på markedet, og de fleste eksemplarer er huset av Det nasjonale palassmuseum i Taipei i Taiwan,. eller andre museum rundt om i verden.

Tidligere i år ble en famille rose-bolle solgt ved Sotheby's i Hong Kong, for 30,4 millioner amerikanske dollar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media