Ekte apestreker

I morgen åpner sjimpansen Julius sin første separatutstilling. 30 malerier legges ut på auksjon - signert den populære apekatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Et utrolig påfunn og en drøm å markedsføre, sier Hans Richard Elgheim ved auksjonshuset Grev Wedels Plass i Oslo.

Allerede som ettåring forsøkte Julius seg med pensel og palett. Nå tar han steget fullt ut, og i morgen er hans første vernissasje i Kunstforeningens lokaler i Kardemomme by.

- Det er neppe riktig å kalle ham kunstner, humrer parkdirektør Arne Robstad. Han betviler på det sterkeste at Julius har noen dypere tanke bak sine produksjoner.

- Og kunstnere pleier gjerne å navngi maleriene sine, gjør de ikke? Vi har i hvert fall ikke lyktes med å få noe ut av ham, smiler Robstad.

Maler for bananer

Dyrepasser Åse Sundby har arbeidet i Dyreparken i 17 år, og har assistert Julius i stor grad når det gjelder malinga. Kunstnerhonoraret er stort sett bananer.

- Han maler som oftest 2- 3 bilder i slengen og bruker 3-5 minutter på hver av dem, sier Sundby.

- Etter det går han ofte lei og begynner heller å smake på malinga.

Sundby er imidlertid ikke i tvil om at apekatten har stor glede av å få utfolde seg kreativt. Selv om han nå storkoser seg med kjæresten Bini og arvingen, snart ett år gamle Julius jr., er det viktig å ha noe å sysselsette seg med.

- Intelligent

- Julius er en uvanlig intelligent sjimpanse. Hadde jeg gitt ei flaske med skrukork til sjimpansene her, ville Julius vært den eneste som ville prøvd å skru korken av. De andre ville forsøkt å bite den av, sier Sundby.

Bildene vil bli auksjonert bort via dyreparkens hjemmeside på Internett, til inntekt for sjimpanseprosjekter i Afrika. På 100 år er antallet sjimpanser redusert fra to millioner til 70000.

- Det er helt topp hvis Julius kan bidra med noe her ifra Kristiansand, sier Åse Sundby og håper på god oppslutning om auksjonen.

Påskebudskapet

Kunstkjenner Hans Richard Elgheim ved auksjonshuset Grev Wedels Plass i Oslo humrer godt ved tanken.

- Min første reaksjon er at bildene er enestående, et utrolig påfunn. Her kan det ikke hevdes at kunstneren maler som en apekatt, fordi dette er apekatten selv, sier Elgheim, som anser bildene som en drøm å markedsføre.

Med glimt i øyet har han ingen problemer med å tolke det tilsynelatende abstrakte motivet. Han tror ikke det er tilfeldig at lanseringen er lagt til skjærtorsdag.

- Julius har klart å fange hele påskens budskap på en snedig måte, hevder Elgheim.

Elgheim mener den «instinktive» stilen fanger opp mye av tidsånden, men er usikker på hvilke priser Julius kan forvente seg.

- Apekunsten er jo lite kjent, så her gjelder det strengt talt å bare holde hverandre i hendene og la det stå til, sier Elgheim. Han ser imidlertid en fare i at suksessen kan gå Julius til hodet og at han derfor produserer bilder ukritisk.

- Da frykter jeg at markedet punkterer, sier kunstkjenneren, som er glad for at bildene er signert.

- Dette kunne jo vært malt av en hvilken som helst samtidskunstner.

KUNSTNER BAK GITTER: Sjimpansen Julius har malt flere bilder som nå legges ut for salg. Apepasseren og Julius' gode venn, Åse Sundby, er en god medhjelper når han maler.
APER ETTER KUNSTNERNE: Julius har signert disse fire bildene, som skal selges på auksjon på Internett for å bidra til å redde bestanden av sjimpanser i Afrika. Kunstkjenner Hans Richard Elgheim mener dette er et utrolig påfunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer