Ekte bygde- originaler

Her kan du høre mororapperne og Hovdebygd-hiphoperne slå et slag for landsmålet og bygdesurrealismen.

CD: Hvis du skjønner hva de sier, da.

Etter uker med massiv mediehype burde de fleste ha fått med seg at Side Brok betyr saggebukser, at de opprinnelig kommer fra Ørsta, og at de vant P3s gjeve Urørt-pris under årets Bylarm.

Grilldressgangstere

Ingenting slår ekte bygdeoriginaler, med andre ord. På «Høge Brelle» beskriver de heimbygda som et samfunn gjennomsyret av grilldressgangstere, fet bass og skeiv bygdeslang. Men så påstår også kjernen i Side Brok - fetterne Runar Gudnason (Sjef R/Thorstein Hyl III) og Bård Aasen Lødemel (Skatebård/Sirkelsag) - at de er fjerne slektninger av Ivar Aasen. Og slikt blir det hits av.

Albumet burde egentlig vært en del av en kreativ slagplan for å hindre bygdefraflytting.

De avsindige rimene til Sjef R - for ikke å snakke om hans fistelvrengte alter ego Thorstein Hyl III - flyter som hjemmebrent gjennom strupen. Akkurat nå er nok ingen bygd mer attraktivt surrealistisk enn Hovdebygda.

Litt for slitsomt

Dessuten kjører Side Brok en referanseråning utover den stereotype wunderbaumdissingen. Albumet starter som en hovdebygdsk hyllest til hip hop. Thorstein Hyl III klarer faktisk å lire av seg flere absurde dopreferanser enn Equicez, og Skatebård har produksjonstøflene godt plantet i både klubbjazzen og åttitallselektroen.

Dermed klarer Side Brok nesten å holde på underholdningsverdien gjennom hele albumet. Men etter hvert blir det rett og slett litt for slitsomt. Det hadde kanskje hjulpet med tekster i coveret.