Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ekte diva

Annette Benings overbevisende one-woman-show som teater-diva.

FILM: Med like mengder teater- og filmerfaring - hun har bl.a. gjort en strålende «Hedda Gabler» på scenen i Los Angeles - mestrer hun hele registeret fra melodramaet til det lettbeinte farseaktige.

«Being Julia» er på mange måter et one-woman-show. Historien om teaterdivaen Julia Lambert fra 1930-åras West End-arena i London er bygd på Somerset Maughams kortroman «Theatre».

Julia har akkurat så vidt fått fornemmelsen av å ha bikket over høydepunktet i sin strålende karriere; hun er 45 og lever i «åpent» ekteskap med sin agent (Jeremy Irons). Hun har en kavaler som bryter med henne av årsaker som avsløres seinere, og en nesten voksen sønn.

Lyst og angst

Julia spiller teater hele tida, hun har hatt en mentor og instruktør (Michael Gambon) som har innprentet henne at teatret er den eneste virkelige virkeligheten. Han døde for 15 år siden, men han sitter som en demon på Julias skulder og gir henne regi. Jo mer utagerende hun ter seg, f.eks. når hun kjeder seg, jo mer begeistrer hun demonen. Så kommer den unge amerikanske beundreren Tom (Shaun Evans) inn i Julias liv. Han er på alder med sønnen hennes, men Julia lar seg plukke som en overmoden frukt.

Det er nå Annette Benings evne til å gi en rolle mange dimensjoner og lag kommer til sin rett. I balansegangen mellom ren lyst og angst for å bli gammel og dumpet, tilfører Bening gode doser komedie til tragedien.

Hennes Julia skjønner at hun blir utnyttet, men gir litt f ... også mellom de teatralske utbruddene. Hun blir aldri patetisk til tross for de iherdige mageøvelsene for å stramme opp huden.

Teaterelskere

Og når hun forstår at hun blir forsmådd av både ektemann og elsker til fordel for en blond, ung og meget langbeint skuespillerinne, er hun kapabel til å iscenesette en formidabel omkamp.

Som Bette Davis i «All About Eve» og Gloria Swanson i «Sunset Boulevard» er hun diva nok til å stjele et hvilket som helst show når hun blir presset opp i et hjørne.Regissør István Szabó, som i sin tid laget «Mefisto», og manusforfatter Ronald Harwood, som skrev «Påklederen», har jo vist at de kan teatermiljø. Denne lukta av gammel fløyel og hard sminke skinner også igjennom i «Being Julia», selv om filmen drøyer litt lenge før intrigen får lov til å utspille seg i all sin tragikomiske velde.

At Annette Bening allerede er spådd som Oscar-kandidat for Julia-tolkningen er ikke unaturlig.

Anette Bening og Shaun Evans.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media