Bird Box Challenge: Borgermesteren i kanadisk by raser mot Netflix. Video: Netflix, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / DagbladetVis merVis merVis merVis mer Vis mer

Ekte dødsulykke vises i «Bird Box». Netflix nekter å fjerne det

47 personer mistet livet i Lac-Mégantic-ulykken. Nå raser byens borgermester mot Netflix.

6. juli 2013 mistet 47 personer livet i Lac-Mégantic, Quebec, da et tog som fraktet råolje sporet av skinnene og eksploderte.

Nå har borgermesteren i den kanadiske byen klaget til Netflix, etter at det ble avdekket at et klipp fra hendelsen er med i storfilmen «Bird Box». Dette melder The Guardian.

Ifølge BBC bekrefter Netflix at bilder fra ulykken ble brukt i filmen.

Bildene dukker opp i en montasje som er ment å vise sivilisasjonens undergang som følge av overnaturlige krefter.

Ifølge Huffington Post nekter Netflix å fjerne bildene.

Har skjedd før

- Vi vil at Netflix skal forsikre oss om at de kommer til å fjerne dette fotomaterialet fra filmen. Du kan være sikker på at vi kommer til å følge opp dette, og vi har innbyggerne våre i ryggen, sier borgermester Julie Morin til den kanadiske avisa The Globe and Mail.

Det er ikke første gang Netflix bruker bilder fra ulykken. Ifølge News Montreal dukket klippet også opp i serien «Travelers».

Etikklærer Guillaume Bouchard satt og koste seg med den siste sesongen av «Travelers», da han plutselig fikk sjokk. I serien hadde en atombombe nettopp eksplodert i London, men det han så, kjente han igjen fra lokalnyhetene.

- Jeg tenkte: det kan ikke være mulig at de gjør dette, sier han til The Globe and Mail.

Et Google-søk seinere var mistanken bekreftet. Bildene var fra den grusomme ulykken.

- Jeg kjenner ingen som døde i Lac-Mégantic. Hadde jeg mistet noen som sto meg nær, vet jeg ikke hvordan jeg hadde reagert, fortsetter han.

Krever gjennomgang

Produsent Carrie Mudd beklaget at klippet ble brukt i «Travelers». Netflix skal ha fått klippet fra et medieselskap som selger videoklipp og bilder uten royalties.

Det ble filmet av en privatperson med en mobiltelefon, og deretter solgt til selskaper Pond5. Pond5 solgte det deretter videre til Netflix.

Morin krever nå en gjennomgang av Netflix-katalogen, for å sørge for at klippet ikke har blitt brukt i flere filmer eller serier.

- Det er vanskelig nok for våre innbyggere å se disse bildene når brukes på en normal og respektfull måte i nyhetssammenheng. Bare se for deg hvordan det er å se dem i en eventyrfilm, som om det aldri skjedde, sier Morin videre.

Klagen kommer kort tid etter at Netflix måtte gå ut og advare seerne sine mot «The Bird Box Challenge», som går ut på å filme seg selv mens man gjør ulike ting ikledd bind for øynene.

Ifølge The Guardian har utfordringen i ett tilfelle ført til en bilulykke. Trenden har også bidratt til at Youtube nå forbyr videoer som viser farlige stunt.