Ekte drama

Velgjort og rørende portrett av en glemt filmhelt.

FILM: Even Benestad fikk mye oppmerksomhet i 2002 med «Alt om min far», filmen om sin egen pappa, den danseglade Esben Esther Pirelli Benestad. Denne gangen er fokuset flyttet til kameraten og filmskaperen Thomas Robsahms onkel, Fred Robsahm. Det er derfor naturlig at Benestad er mindre med i bildet. Men hans tilstedeværelse bak kamera merkes mer nå enn forrige gang. Et gledelig og klokt valg, da «Natural Born Star» er blitt en mer seervennlig, spennende og kvalitetssterk film, der Benestad viser seg som en av våre mest eksperimentelle og spennende filmskapere. Jeg gleder meg til hans første spillefilm. Ryktene sier den eksisterer på skisseplanet.

Fra topp til bunn

Likevel, det er nok drama å hente i virkeligheten. «Natural Born Star» er et portrett av filmstjernen Norge glemte. På 60- og 70-tallet spilte Fred Robsahm i en håndfull italienske spagettiwesterner, ble stor stjerne i Italia og gikk på røde løpere på europeiske filmfestivaler. Filmen er bygget opp ved hjelp av intervjuer med Robsahm i dag, blandet med klipp fra fiksjonsfilmer og private bilder fra 60- og 70-tallet. Den røde tråden er Robsahms kjærlighet til den italienske skuespilleren Agostina Belli, en kvinne han ikke har sett på mange år, men som han aldri har sluttet å elske. «Natrual Born Star» tematiserer også hvordan det er å leve med hiv og ikke minst påpeker filmen hvor fort livet kan svinge fra A til Å, fra lykke til ulykke, fra glossy førstesider til den støvete tilværelsen nederst i skuffen. Benestad leker elegant og dristig med dokumentarmediet, men det er hele tiden kjærlighetshistorien mellom Fred og Agostina som står i sentrum.

Velgjort og rørende

Man kan selvfølgelig sette spørsmålstegn ved Benestads arbeidsmetoder, der han tydelig har gitt regi og «hjulpet» Robsahm av gårde til Italia for å få fullendt historien han antakelig på forhånd har skissert på skrivebordsstadiet. Men spørsmålstegnene skal få stå ubesvart, da resultatet er blitt en meget velgjort og rørende fortelling. Et portrett av en spesiell mann med en unik livshistorie, og ikke minst en gripende og universell kjærlighetshistorie.