Ekte forskere fusker ikke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VED ET DOKTORGRADSKURS i vitenskapsteori og forskningsetikk ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo fant sensor at 11 (20 prosent) av eksamensbesvarelsene ikke kunne vurderes på faglig grunnlag. Begrunnelsen for dette var at doktorandene hadde hentet større deler av besvarelsene sine fra nettet uten å oppgi kilder.

Kurset er en obligatorisk del av forskerutdanningen ved fakultetet. Samtlige kursdeltagere hadde signert en engelskspråklig erklæring om at deres besvarelser ikke var kopiert fra pensum, nettsider eller utdelte forelesningsnotater. Allerede i kursets første time ble det advart mot kopiering og plagiering. Det ble forelest om referansebruk og publiseringsetikk – en forelesning deltagerne evaluerte som kursets beste. I tillegg omhandlet også en av eksamensoppgavene korrekt bruk av referanser. Et flertall av de nå frikjente stipendiatene klippet og limte uten å oppgi kilde – også i sine besvarelser av denne oppgaven!

Kopieringen ble grundig dokumentert og sendt til Det medisinske fakultetet for vurdering. Etter en nøye gjennomgang sendte fakultetet så saken videre til UiOs sentrale klagenemnd. Denne nemnda behandlet saken 30. april og avviste påstanden om plagiering. Ingen av de tiltalte kunne altså sies å ha kopiert med viten og vilje, selv om dette for enkelte dreide seg om ganske mange sider direkte avskrift. Nemndas leder antyder i Aftenposten 2. mai at frifinnelsen var begrunnet ut fra at så mange hadde kopiert: «11 av 55 har misforstått.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.