Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ekte kvinnekamp i ny Alien-film

Science fiction-fans, følg med. Oslo Filmfestival viser «Alien: Resurrection» én uke før premieren i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUPERKVINNER: Winona Ryder og Sigourney Weaver ser søte ut i selskapskjoler. I «Alien: Resurrection» river Weaver tunga av et monster, mens Ryder viser muskler.

Av VIBEKE KNOOP RACHLINE og KJERSTI RØDLAND

Med sine 162 centimeter er vevre Winona Ryder (26) ingen opplagt actionhelt. Hun trente beinhardt, seks timer daglig, for å bygge opp kroppen til sin første Alienfilm.
Den unge, franske regissøren Jean-Pierre Jeunet synes det var malplassert at hun i det hele tatt skulle ta i et gevær. Han fikk jobben med å lage «Alien: Resurrection» da Danny Boyle fra «Trainspotting» sa nei.
Alien-produsentene er kjent for å gi nye regissører sjansen. Jeunet er kjent fra «Delicatessen». Han er stolt av å ha gjort Winona Ryder til en actionstjerne.
- Det var ikke innlysende første gang jeg så henne. Hun var ikke akkurat prototypen på en superhelt, sier han til Dagbladet.
ER VERDEN KLAR FOR MUSKEL-WINONA? Hun møter FREDAG i en fløyelsstol på fasjonable hotell Crillon, og innrømmer at dette ikke helt er hennes sjanger.
Hun synes muskler virker malplasserte på en spinkel, liten kropp. Kanskje trives hun bedre i korsett: Winona Ryder har eksellert i roller som romantisk ungpike og ettertenksom frøken iført trange kjoleliv og kyse.
- Jeg føler meg malplassert i 90-åra. Det er ikke min æra. Kanskje er det derfor jeg er så glad i å gjøre kostymefilmer, har hun sagt til avisa Scotland on Sunday.
Det er de dypsindige, poetiske replikkene som trekker henne mot litteraturens klassikere: «The Age of Innocence», «Little Women», «Bram Stoker's Dracula» og den splitternye «Smeltedigelen» (Arthur Miller) har bydd på følsomme, fine roller for Winona.
Sære samtidsfilmer har hun også på samvittigheten. Med Tim Burton har hun laget spøkelseseventyret «Beetlejuice» og en gotisk, vakker sak om «Edvard Saksehånd».
Pluss «Heathers», «Great Balls of Fire», «Night on Earth» og «Mermaids» der Winona spilte dattera til Cher. Mange milde, snille heltinner - men action? Winona måtte overtales av en Alien.
NI ÅR var hun da hun så sin første. «Alien» - med det klassisk salgsfremmende slagordet «In space, no one can hear you scream!» - ble regissert av Ridley Scott i 1979. Winona så den femten ganger. Hun elsket den.
- Det var den første actionfilmen med en kvinne som helt. Da hun overlevde mistet jeg fatningen. At hun ikke ble reddet av en mann gjorde et sterkt inntrykk på meg.
Hun ble overrasket da hun ble tilbudt en rolle i den fjerde Alien-filmen.
- Jeg trodde Alien-serien var slutt. Min første tanke var at jeg ikke kunne gjøre det siden Ripleyfiguren var død.
Hun begikk selvmord i den siste, svært dystre Alien-filmen. Takket være genteknologi blir hun gjenskapt som halvt Alien, hun brekker nakken på et monster og river tunga ut med tennene.
Sigourney Weaver har vært Ripley i alle filmene. Denne gangen er hun også medprodusent.
Hun og Winona er et pussig par. Winona er petite, Sigourney er en høyreist kvinne på 1,80. Hun kommer fra en elegant New York-familie, mens Winona - født Nonie Horowitz - har hippie-bakgrunn. LSD-profeten Timothy Leary var hennes gudfar.
- Vi hadde verken springvann eller elektrisitet. Jeg vokste opp fattig på materielle verdier, men i ånden var jeg rik. Mine foreldre gav meg fantastisk mye kjærlighet og støtte, sier Winona til Scotland on Sunday.
OM SITT PRIVATLIV er hun stille. Etter den bredt publiserte affæren med Johnny Depp har hun klokelig holdt kjeft om sine menn.
Hun har nylig gjort det slutt med Dave Pirner fra rockebandet Soul Asylum, og er nå innbitt «single».
Sladrespaltister ser bruddet i sammenheng med Pirners manglende suksess den siste tida: Det har som kjent gått nedover med Soul Asylum, men for Winona går det bare opp.
Skuespillerkarrieren ble innledet på en lokal restaurant. Winona spiste suppe da en kvinne tok kontakt og spurte om hun ville møte til «audition». Den unge stjernen har vært i bransjen siden slutten av puberteten.
I «Alien: Resurrection» spiller hun en rompirat som stjeler menneskekropper til vitenskapsmennene som forsker på Aliens. De har tatt ut et Alienfoster av en kunstig gjenskapt Ripley.
Kunne Winona Ryder tenke seg å overta Ripley-rollen fra den nesten 50 år gamle Sigourney Weaver?
- Nei, det ville ha vært selvmord. Jeg vil gjerne være med i neste Alienfilm, men bare med Sigourney. Og masse Aliens. Jeg elsker dem. Det er bedre å jobbe sammen med dem enn de fleste skuespillere. De er så uttrykksfulle. Jeg glemmer at folk er redd dem.
UNDER FILMINNSPILLINGEN holdt hun på å drukne - for andre gang i sitt liv.
- I en scene skulle vi være lenge under vann. Alle hadde en dykker som skulle komme hvis vi trengte surstoff. Jeg gjorde det avtalte tegnet, men ingen kom. Jeg begynte å svelge vann og fikk panikk. Heldigvis ble jeg reddet til slutt, sier Winona.
- Det var grusomt. Særlig fordi jeg holdt på å dø ved drukning da jeg var 12. Da hadde jeg vært 13 minutter under vann, og pulsen slo ikke lenger. Jeg hadde ikke hatt hodet under vann siden det. De sa jeg skulle slippe å gjøre den scenen selv, men så klippet jeg håret og da syntes hele ansiktet mitt, så det gikk ikke.
Etter «Alien: Resurrection» har Ryder rukket å spille inn en film av Woody Allen, en skolekamerat av hennes far.
- Hvordan var overgangen?
- Rar. Woody Allen er så hemmelig. Jeg fikk aldri lese manuset og visste ikke hvilken rolle jeg skulle spille.
- Vil du spille i flere actionfilmer?
- Jeg synes de er for voldsomme. Science fiction kan være OK. De inneholder fantasi og eventyr. Når jeg tenker actionfilm tenker jeg bare på mennesker som dør.

Hele Norges coronakart