Ekte mannfolk i panel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka er det nyopprettede mannspanelet blitt kritisert med ulike utgangspunkt. Kritikken reiser flere spørsmål panelet kan gripe tak i, blant annet hvordan klasse er relevant i mannsrolledebatten.

Bakgrunnen for opprettelsen av mannspanelet er økt oppmerksomhet rundt en del nye problemer menn har i vår samtid. Det har også etter hvert blitt mer akseptert å anerkjenne at menns ulike situasjoner og holdninger er relevant i likestillingsspørsmål. Likestillingsminister Karita Bekkemellem ønsker med nedsettelsen av panelet å få bedre forståelse for hvorfor grupper av menn og gutter «faller utenfor», og å få menns tause holdninger til likestilling fram i lyset. Panelets oppdrag er å skape debatt om mannsrollen.

Mannspanelet er kritisert for at medlemmene er hentet fra en politisk og kulturell elite. Jan Bøhler (Oslo Ap) mener for eksempel at utvalget er «eliteprega» og «fancy» (Dagbladet 11/08). Panelets elitepreg er antakelig en konsekvens av at Bekkemellem har valgt «menn som har engasjert seg i samfunnsdebatten» til å sitte i panelet (Bekkemellem i VG 6. august). Det er derfor en klar overvekt av forfattere og politikere i panelet. Dette kan være problematisk, fordi det medfører et utvalg bestående av de menn som allerede dominerer ordskiftet om menn. Utvalgskriteriet står sånn sett i motsetning til intensjonen om at menn sine tause holdninger til likestilling skal bli hørt i debatten. De menn som ellers er fraværende i det offentlige ordskiftet – for eksempel menn i manuelle arbeideryrker– er ikke i panelet, og faren er derfor stor for at deres synspunkter forblir uhørt, i begge betydninger av ordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer