Ekte retro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er her, med ny og gammel musikk. Sommeren er tida for minner og nostalgi. En poplåt fra den rette sommeren kan være nok til å sende lytteren direkte inn i drømmeland. Musikk fra de gode, gamle 90-åra, eller 80-åra, 70-åra, 60-åra eller 50-åra trigger sansene - alt etter hvilken årgang man tilhører. Men årets definitivt eldste hitsamling skal du være godt opp i åra for å knytte sommerminner til. «Adolf Østbye» (Normann Records/Musikkoperatørene) presenterer ingen ringere enn pioneren som fikk Norges aller første platekontrakt.

DET SKJEDDE SÅ tidlig som i 1904. Adolf Østbye (1868- 1907) ble oppdaget av The Gramophone Company, som var kommet til Kristiania for å starte kommersiell grammofonindustri i Norge. Østbye var sønn av en fyrbøter, barberer av yrke, men gjorde større lykke som sanger, skuespiller og komiker. I Kristiania var han kjent for opptredener på alt som fantes av scener og kabareter, og han grunnla selv Østbye Records som distribuerte opptak på såkalte fonografruller. Etter at han utga sanger på plate, ble han faktisk eksportert til USA. Men så gikk det nedover. Østbye ble syk. Han orket ikke å opptre og gikk tilbake til barberyrket, men døde bare 39 år gammel i 1907.

HVA HANDLET låtene om? Festing og dans, synd, spetakkel og folkelig komikk. Og hverdagstragedier. En av de første sangene hans gikk slik: Han Ola Petter Olsen var et fyllesvinHan Ola Petter Olsen han drakk aldri vin.Nei, Ola Petter Olsen han var aldri mann.Ja, Ola Petter Olsen han drakk aldri vann.Ruski snuski, er\'ku lei,jo da, han er farlig, hurlumlei,Ståka, bråka, bruste omkringi krangleri,Men fylla,den fikk skyldafor alt svineri Kona til Ola ble sperret inne i kjelleren. Hun fikk 14 barn på 18 år, og alle ble like ille som Ola. Det er ikke greit her i livet. Men moro er det, likevel. Som Østbye utbryter på slutten av en av låtene: «Nå fårru skjenke spellemann\', da, for nå bør\'n ha seg en liten dram». Skål, Østbye, «Norges første grammofonstjerne». Den tittelen kan ingen ta fra deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer