Ekte vare

Ekte og ren vare fra en av våre fremste novellister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les ukas bokanmeldelser

BOK: Jeg tenker at det som skiller ei god bok fra ei ikke fullt så god bok, er en sterk og intens følelse av autentisitet. En haltende sammenlikning vil være at en kunstkjenner vil kunne avgjøre hva som er originalt. Og hva som er plagiert, eller laget av elever. Slik en øvet leser vil kunne se hva som er konstruert og tillært. Og hva som er – nettopp – autentisk.

Nå vil alle slike kriterier bare være sterkt provoserende for dem som ikke tror på kvalitetsforskjeller i kunsten. Jeg tillater meg likevel å påstå at Merethe Lindstrøms stil og språk oppleves som ekte vare. Hun er født i 1963, og debuterte allerede tjue år gammel med en novellesamling. Lindstrøm har siden skrevet de solide romanene «Steinsamlere» og «Stedfortrederen», men det er som novellist hennes særegne stil kommer aller best fram.

«Kvinnelig» forfatter

Lindstrøm er en typisk «kvinnelig» forfatter. Hun skriver om barn og foreldre, om tap og savn og svik, om alt det usagte. Hun er verken humorist eller ironiker. Snarere er det et stort og nært alvor i bøkene hennes. Hun gjør det med andre ord ikke lett for seg, og hun kan vanskelig slippe unna med lettvintheter. Lindstrøm bruker også en stil som likner et samtidslitterært skoleflinkt og konstruert hermetisk språk. Men hun har et helt eget grep, en signatur som gjør at hun ikke skriver likegyldigheter. Det er også for mange skjønnhetspletter i boka til at den blir for flink og glatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer