Ekte varer vant øltesten

Dagbladet har testet årets juleøl. Noe foruroligende er i ferd med å skje med det ekte juleølet, det sterke og mørke med fylde og kraft i smaken. Er det inne i en identitetskrise på grunn av dets bortgjemte liv i landets pol-utsalg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet testet 10 juleølsorter i klasse F og opplevde at halvparten av dem var lyse og runde som pils-juleøl. Og forbløffende like både i utseende og smak.

Alf Kramer, framtredende medlem av Dagbladets juleøl-jury og leder av Pilsens Venner, som også er juleølets venner, uttrykker sterk bekymring over det som skjer:

Alvorlig utvikling

- Er denne klare tendensen mot et lettere og lysere juleøl uttrykk for at det ekte og mørke nærmest er en raritet som man ikke lenger tillegger særlig betydning i bryggeriene? Det er i så fall en alvorlig utvikling. Juleølet er en sentral del av vår kulturarv. Husk at det ekte juleølet er eldre enn den kristne jula, sier Kramer.

Samtlige i Dagbladets smakspanel er enig med ham. Årets vinner i klasse F, Borg juleøl, er ekte saker, mørkt fyldig og rikt i smaken, og alle de fem mørke typene ble rangert som bedre enn de fem lyse.

Positiv tendens

Men testen avdekket også en ny positiv tendens: Utgavene av årets fat-juleøl, eller julebrygg, som er det fyldigste du får i vanlige butikker, var overraskende bra. Med sin rundhet og fylde skiller det seg klart fordelaktig ut sammenliknet med det lette og kraftløse pils-juleølet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer