Ektefellesyndromet

Alle vet det blåser hardt på toppene. Vi glemmer at vinden også kan være kald og hard for politikernes nærmeste, skriver John O. Egeland.

PAR I VINDEN:  Det blåser hardt og kaldt på de politiske toppene. Vinden treffer også ekteparet Erna Solberg og Sindre Finnes. Foto: NTB Scanpix
PAR I VINDEN: Det blåser hardt og kaldt på de politiske toppene. Vinden treffer også ekteparet Erna Solberg og Sindre Finnes. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

SINDRE FINNES er en mann som har lært seg å gå to eller flere skritt bak sin ektefelle Erna Solberg. Ikke slik at han går i ett med tapetet. Finnes er fagsjef i NHO-foreningen Norsk Industri og steller altså med politiske spørsmål til daglig. Han har tidligere både vært tillitsvalgt og ansatt i Høyre. Men til i går var det likevel den veloppdragne, tilbaketrukne ektefellerollen vi kjente ham i. Sindre Finnes var mannen som i sokkelesten poserte sammen med en barbeint Erna da Dagbladets Magasinet var på hjemmebesøk for kort tid siden. Signalet har vært dette: Sindre er en grei kar, en støttespiller som kjenner sin plass og holder seg i bakgrunnen.

SÅ SPRAKK DET for ham. Det skjedde etter NRKs debatt om skolepolitikk tirsdag. I fem Twitter-meldinger hudflettet han NRK og programleder Ingunn Solheim. Han beskyldte statskanalen for å ha en strategi for å sverte Høyre i valgkampen, og han sa at Ingunn Solheim bør permitteres for resten av valgkampen. Det kunne stoppet der, men Finnes fulgte opp og utdypet beskyldningene da NRK ringte ham etter debatten. Han forsterket antydningene om at NRK er del av en politisk konspirasjon: «Er det baktanker? Handler det om økonomi? Avtaler? Lovnader? Det er spørsmålet», sa Finnes. Så kom retretten. Han ringte tilbake og ville trekke sine uttalelser. Han hadde snakket i affekt, og var inhabil i en debatt om sin kone.

DA VAR DET FOR seint. Riktignok er affektmeldingene nå fjernet fra Twitter, men ikke fra nettet. Politiske uttalelser fra ektefellen til valgets ene hovedfigur, lar seg heller ikke stryke ut. Sindre Finnes la det store egget. Fra kulissene hoppet han inn på hovedscenen med dårlig impulskontroll. Spørsmålene er likevel: Er det noe i påstandene om NRKs slagside? Hva betyr fadesen for Høyre?

DET ER HØYST USANNSYNLIG at episoden vil ha noen betydning for valget. Riktignok oppleves den sikkert som pinlig for Erna og Høyre. Den kan tolkes som uttrykk for at Høyre har fått dårlige nerver. Men i folket er det lang tradisjon for å forstå og tilgi når en fadese er uten ondskap. Det er lov å skli på et bananskall, (men uakseptabelt å plassere det under motpartens sko). Rollen som mektige politikeres ektefelle er aldri lett. Særlig hvis ektefellen også er opptatt av politikk. Da er det både båndtvang og munnkurv. Også når harmen er ridderlig og rettferdig. Bare spør Gro og Arne Olav Brundtland. Einar og Werna Gerhardsen hadde det heller ikke lett. Dennis Thatcher var kontinuerlig en stein i fottøyet til sin Jernlady. Det er like synlig blant kongelige: Danmarks dronning Margrethe og hennes kuede prins Henrik, dronning Elizabeth og hertug Phillip med leppa. Vi står overfor det som kan kalles ektefellesyndromet.

DEN SOM LETER ETTER en sammensvergelse mellom NRK og den rødgrønne regjeringen, kan like gjerne jage dodraugen. Resultatet vil bli det samme. Det betyr slett ikke at alle politiske programmer er objektive eller balanserte, eller at programledernes egne verdier er uten betydning. I NRK (men ikke i de meningsbærende mediene) skal det herske nøytralitet i møtet med politikkens innhold og motsetninger. Behandlingen av partiene skal være rettferdig, men samtidig kritisk og undersøkende. Knapt noen andre oppfyller den rollen bedre enn Ingunn Solheim.

BESKYLDNINGENE OM slagside og sammensvergelse kommer aldri til å ta slutt. Rett og slett fordi det ikke finnes noe holdbart eller omforent mål på hva som er balanse. Tilskuerens egne verdier farger analysen. Og det blir verre når kravet om objektivitet trekkes opp av hatten. Det er et utmerket kriterium i naturvitenskapelig forskning, men er aldeles ubrukelig i politikk, filosofi eller religion. I den politiske fjernsynsdekningen får vi nøye oss med å kreve en fair og kritisk behandling av alle partier.

HØYRES FOLK VIL NOK SE seg tjent med å avslutte debatten om NRKs skjevbehandling av Erna. Samtidig har de nå vannet en plante som slår stadig sterkere røtter i høyresidens ytterkanter. Det er forestillingen om venstreelitens skjulte kontroll med Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.