BERØRTE MANGE: Karla Siverts var kjøkkensjef på Smalhans, og kjent fra blant annet «Kokkenes kamp» og «Hellstrøms mesterkokk». Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BERØRTE MANGE: Karla Siverts var kjøkkensjef på Smalhans, og kjent fra blant annet «Kokkenes kamp» og «Hellstrøms mesterkokk». Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Ektemannen om låt til Karla: - Rørende

Den kjente kokken Karla Siverts døde i juni. Nå hylles hun med egen låt. 

TV-kokken Karla Siverts gikk bort 23. juni i år. Hun ble bare 29 år gammel.

Siverts var en høyt verdsatt kjøkkensjef på restauranten Smalhans, og kjent fra en rekke TV-programmer. Hun var også spaltist i Dagbladet.

Mange engasjerte seg etter at Siverts og ektemannen Thorleif Linhave Bamle (36) fortalte om eggstokkreften i Dagbladet, VG og andre medier.

Det ble iverksatt kronerulling for å skaffe penger til immunterapi. Men i mai fikk Siverts beskjed om at hun var for dårlig til å gjennomgå behandlingen.

Da ønsket Siverts at det heller skulle opprettes et legat i hennes navn, for å støtte unge kokketalenter og hjelpe andre kreftrammede.

Alle kokkene hun hadde jobbet med gjennom årene, blant dem Stian Floer og Eyvind Hellstrøm, arrangerte en støttemiddag til inntekt for legatet i slutten av mai.

Gir ut sang

Siden har mange ønsket å bidra. En av dem er jazzmusikeren Anders Thorén.

- Jeg tenkte veldig lenge på hvordan jeg kunne bidra til legatet og til familien hennes. I stedet for å sette inn noen tusenlapper på kontoen, var det naturlig for meg å bruke det jeg kan, nemlig musikken sier Thorén til Dagbladet.

I tilegg til å være musiker, jobber Thorén også i restaurantbransjen. Det var her han ble kjent med Karla Siverts for seks år siden.

SANG TIL KARLA: Anders Thorén ønsket å bidra til Karla Siverts legat, og har derfor gitt ut en låt han har kalt «Song for Karla». Foto: Privat. 
SANG TIL KARLA: Anders Thorén ønsket å bidra til Karla Siverts legat, og har derfor gitt ut en låt han har kalt «Song for Karla». Foto: Privat.  Vis mer

- Hun var veldig positiv, snill og omtenksom. Hun hadde en helt spesiell utstråling man ikke ser så ofte, sier Thorén.

- Berørte oss dypt

Kreftsykdommen til Siverts ble oppdaget 15. desember 2013, samme dag som datteren Juno ble født. Thorén og kona fikk selv barn på samme tid.

- Hele denne prosessen berørte meg og kona mi veldig dypt. Det å få en sånn beskjed samtidig som man får en fantastisk gave i form av et barn, må være helt horribelt, sier Thorén.

Låta har han kalt «Song for Karla». Den ble spilt inn i våres sammen med blant andre Espen Berg og Ole Morten Vågan i jazzprosjektet «Bridges», og ligger nå på iTunes. Alle inntektene går til legatet, opplyser han.

Thorén sier sangen er melankolsk, men at den også inneholder et element av håp.

- Håpet er at vi innser at livet er skjørt, og at vi tilbringer mest mulig tid med de som er viktige for oss. At vi legger vekk mobilen og er sammen med familien, sier han.

- Rørende

Thorén sier han snakket med Karla Siverts en uke før hun gikk bort, og hun uttrykte at hun var glad og rørt over engasjementet.

Ektemannen Thorleif Linhave Bamle sier til Dagbladet at han er svært takknemlig for bidraget.

- Det er fantastisk raust. Det er veldig rørende å tenke på at hun har gjort et inntrykk på veldig mange, sier Bamle.

Han forteller at de er i etableringsfasen av legatet, og at det vil bli todelt:

- Det skal brukes til et årlig kokkestipend, som skal gis til en jente, for å fremme yrkesglede og yrkesstolthet. Resten skal tildeles folk som havner i samme situasjon som vi gjorde, sier Bamle.

Karla Siverts inspirerte og berørte mange. Eyvind Hellstrøm ble kjent med Siverts da hun om til Bagatelle som nyutdannet kokk.

- Karla var det vi alle drømmer om å være: Godheten, solstrålen og ikke minst håpet om å ha et godt liv. Nå i kveld ble hun plutselig borte mens jeg så fyrverkeri på himmelen, sa Hellstrøm til Dagbladet etter at Siverts hadde gått bort.