Ektepar og lærere slapp hver sin bok på samme dag: - Vi har en plan

- Vi er hverandres beste heiagjeng.

FORFATTERPAR: Forfatterekteparet Agnes Matre og Geir Tangen har skrevet hver sin bok, men samarbeider om det meste. Foto: JØRN H. MOEN
FORFATTERPAR: Forfatterekteparet Agnes Matre og Geir Tangen har skrevet hver sin bok, men samarbeider om det meste. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har som mål å bli forfattere på heltid, sier Agnes Matre.

Det første man legger merke til med forfatter-ekteparet Agnes Matre og Geir Tangen fra Haugesund er at de konsekvent snakker om vi og ikke jeg. De fullfører hverandres setninger og snakker mer om hverandres bøker enn sin egen.

De siste fem årene har de to lærerne brukt hvert eneste ledige øyeblikk på å skrive. De leser høyt for hverandre på kveldene og planlegger krimplottene sammen i bilen.

- Vi har en tretrinnsplan, fortsetter Matre.

- Første mål var å bli antatt av et stort forlag. Neste steg var å kjøpe oss fri til å skrive. Det siste trinnet er leve av å være forfattere.

Ektemannen nikker ivrig. De to første trinnene er allerede oppfylt. Begge ble i fjor signert på Gyldendal, før de begge tok ut permisjon fra jobb for å kunne skrive mer. Nå gjenstår bare siste trinn.

Suksess på eget forlag

Selv om både Geir Tangen og Agnes Matre nå gir ut sin første roman på et stort forlag, kan de ikke regnes som debutanter. Matre har utgitt to romaner tidligere, mens Tangen debuterte i 2016 med Maestro på eget forlag. Tangens bok ble en umiddelbar suksess og solgte ut førsteopplaget på få uker. Ikke lenge etter ble han plukket opp av den svenske agenten Ahlander som raskt solgte «Maestro» til 15 land. Forfatteren selv gir en del av æren for suksessen til Ingvar Ambjørnsen, som skrev en panegyrisk anmeldelse i Dagbladet.

- Å få en god anmeldelse av Ambjørnsen er kjempeviktig, for han er på en måte fasiten. Det er synd å si det, men vi har en del anmeldere i Norge som ikke liker krim. Men når Ambjørnsen anmelder, vil enhver norsk krimforfatter sitte med hjertet i halsen, sier Tangen.

Matres forrige bok, «Kledd naken», ble også selvpublisert, men ble lagt merke til blant de store forlagene og førte til at hun til slutt kunne velge mellom Cappelen Damm og Gyldendal. Hun valgte Gyldendal av praktiske grunner.

- Vi kan reise sammen, markedsføre oss sammen og markedsføre hverandre, sier Matre.

- Så er det jo litt ekstra stas for oss norsklærere å bli utgitt på samme forlag som Ibsen, supplerer Tangen.

- Hva med konkurransen dere imellom?

- Ja. Nei. Vel, Geir er jo solgt til 15 land, så jeg er glad vi har felleseie, sier Matre og ler.

Ektemannen trer raskt støttende til.

- Vi er hverandres beste heiagjeng. Sånn kommer det til å bli uansett om den ene skulle få suksess og den andre skulle floppe. Det er vårt felles prosjekt, sier Tangen.

Ulike bøker

Agnes Matres nye bok, «Skinnet bedrar», starter med forvinningen av seks år gamle Anders, hvis siste observasjon var at han ble sett vandrende langs hovedveien i bare pysjen. Han blir likevel ikke meldt savnet før dagen etter og da av sin 12 år gamle søster. Leserne skjønner tidlig at det dreier seg om grov omsorgssvikt fra en fraværende far.

- Det er ingen bloddryppende krim, men en thriller med en alvorlig tematikk i bunn, sier hun.

Geir Tangens bok, «Hjerteknuser», er det stikk motsatte. Her er det mye blod, gørr og vendinger som går i alle retninger.

Boka tar opp tråden fra «Maestro», og vi følger fortsatt i fotsporene til journalisten Viljar Ravn og politietterforskeren Lotte Skeisvoll. Duoen får en ny makaber sak i fanget etter at en ung jente blir funnet drept etter en fest i et av Haugesunds finere strøk. Gradvis kommer det frem at det dreier seg om et ungdomsmiljø med tilknytning til høyreekstremisme, eksperimentell sex og narkotika.

Vil ikke skrive sammen

De to forfatterne har vidt forskjellige tilnærminger til krimsjangeren og ser ikke for seg at de kunne utgitt en bok sammen.

- Jeg er ikke så blodig som Geir. Jeg kan være makaber, men ikke for enhver pris, sier Matre, som har tatt for seg tematikk som spiseforstyrrelser, voldtekt og omsorgssvikt i sine bøker.

Tangen er mer inspirert av Jo Nesbøs morbide seriemorder-univers. Han innser at det er en forskjell mellom mannlige og kvinnelige krimforfattere.

- Kvinnelige forfattere har ofte en nærere tilknytning til karakterene. Hos de mannlige forfatterne er det mer action og cowboy og tut og hei. Det er mer realisme hos kvinner enn menn, sier Tangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer