Ektepar «skifter kjønn» på teater

Maria Blokhus er Hamlet, mens Frank Kjosås spiller Ofelia.

Ekteparet Maria Blokhus («Jag etter vind» og «Side om side»)og Frank Kjosås («Halvbroren» og «Ta meg med»)har hovedrollene i et av verdenshistoriens største hevndrama, «Hamlet».

Alt snudd på hodet I Det Norske Teatrets Shakespeare-oppsetning blir en vesentlig ting snudd helt på hodet.

For du tror sikkert at Kjosås skal spille Hamlet, mens Blokhus inntar rollen som Ofelia.

- Nei, jeg er Hamlet, mens Frank spiller Ofelia, sier Maria Blokhus.

Frank Kjosås forteller at han har spilt Hamlet før, på Hålogaland Teater i fjor - og tar utfordringen med å spille kvinne denne gang.

I ny oversettelse
- Det ligger ingen kjønnspolitikk i castingen. Forestillingen handler verken om kjønn eller alder, men om mennesker. Jeg spiller ikke mann, men Hamlet - akkurat som Frank ikke spiller en kvinne, men Ofelia, sier Blokhus.

Regissør Peer Perez Øian baserer stykket på en helt ny oversettelse til nynorsk av Edvard Hoem. Stykket har premiere 10. oktober.

- Hoems «Hamlet» er frisk, moderne og avansert uten å gi slipp på et høyverdig språk. Det er både vakkert og morsomt, sier Kjosås, som akkurat er ferdig med innspillingen av storfilmen «Kampen om Tungtvannet».

Vært ektepar i tre år
- Jeg har spilt rollen som Hamlet, så derfor er jeg glad for å få en helt annen rolle i dette stykket. Dessuten er teksten helt annerledes i Hoems utgave, så jeg kunne aldri lent meg på innøvde replikker, sier Kjosås.

Blokhus og Kjosås har vært gift i tre år, men toner ned det rent ekteskapelige.

- Frank har fremdeles permisjon fra teatret, mens jeg holder på med del to av NRK-serien «Side om side». Det blir ti nye episoder med premiere til høsten, sier Blokhus.

Waitz og «Woyzeck»
Høstens storsatsing på hovedscenen er «Woyzeck» av Georg Büchner - i Robert Wilsons versjon med musikk av Tom Waits oversatt av Jon Fosse og med Lasse Kolsrud som regissør. Den handler om en soldat som dreper kjæresten sin i Leipzig i begynnelsen av 1800-tallet.

- Det blir en fengende og fargerik forestilling, garanterer teatersjef Erik Ulfsby.

Det er Hans Rønningen, kjent for sin innsats i suksessforestillingen «Bikubesong», skal spille den desperate og psykisk vridde Woyzeck - som er en samfunnskritisk historie med svart humor.

KLASSISK TRAGEDIE: Ekteskapet mellom Maria Blokhus og Frank Kjosås er langt lystigere enn deres roller er i William Shakespeares «Hamlet». Men rollefordelingen på teatret er ikke som du tror? Foto: Anders Grønneberg
SMAKSPRØVE: Maria Blokhus og Frank Kjosås ga en smaksprøve av «Hamlet» i Edvard Hoems oversettelse på Det Norske Teatret torsdag da høsten 2014 ble presentert.
«TO KONGER»: Hovedrolleinnehaverne i «Hamlet», Maria Blokhus og Frank Kjosås, omkranser kong Claudius (Mads Ousdal) og «teaterkonge» - også kalt teatersjef, Erik Ulfsby.
«BRØDRENE LØVEHJERTE»: Emil Johnsen (t.v.) og Oddgeir Thune spiller stykkets to brødre, Kavring og Jonathan Løvehjerte.
WOYZECK: Høstens hovedsatsing blir «Woyzeck» med Hans Rønningen. Her synger han Tom Waits «Coney Island Baby», bak: Svenn Erik Kristoffersen på trøorgel. Foto: Anders Grønneberg
REGISSØR: Hilde Brinchmann skal regissere «Eit hav av slike som Kaspar Hauser» Hauser med Charlotte Frogner i hovedrollen.
«HAMLET»: Mads Ousdal spiller Claudius - her sammen med hovedrolleinnehaverne i «Hamlet», Maria Blokhus og Frank Kjosås. Foto: Anders Grønneberg
«JEPPE»: Kyrre Hellum (i denim) skal spille Jeppe. Dette stykket var det første som ble satt opp på Det Norske Teatret - 6. oktober 1913. Her i samtale med skuespillerkollegene Emil Johnsen og Oddgeir Thune.
«BRØDRENE LØVEHJERTE»: Regi Svein Stuarla Hungnes, stykket har premiere 3. oktober. Foto: Anders Grønneberg
«HAMLET»: Peer Perez Øian står for regien. Foto: Anders Grønneberg
«SENSURERT»: Regissør Kai Johnsen. Foto: Anders Grønneberg
HØSTEN 2014: Teatersjef Erik Ulfsby lanserte høstens program tidlig i år, torsdag 3. mars.